Ekonomija Vesti Zrenjanin

Proizvodi zrenjaninske livnice još uvek u upotrebi: Radijatori i poklopci nadživeli fabriku

livnica radijator

Mnogi žitelji Zrenjanina, ali i drugih gradova širom bivše Jugoslavije, u svojim kućama ili stanovima još uvek imaju radijatore koje je proizvela nekadašnja zrenjaninska livnica „Radijator“. I dalje su ponegde kanalizacioni i vodovodni šahtovi zatvoreni livenim poklopcima na kojima stoji ime fabrike koja je odavno ugasila svoje pogone. To samo pokazuje visok kvalitet kotlova, radijatora i liva, koji su izlazili sa njenih proizvodnih traka.

 

Zrenjaninska livnica je osnovana pre devet decenija, odnosno 1932. godine, kao prva fabrika kotlova i radijatora u Jugoslaviji. Ubrzo je proizvodni asortiman dopunjen rebrastim cevima kućišta elektromotora i liva za opštu upotrebu. Proizvodi „Radijatora“ u odnosu na one drugih proizvođača dugo vremena su se izdvajali po standardno visokom kvalitetu i dugotrajnosti. Garancija je iznosila čak do trideset godina.

 

PROČITAJTE JOŠ: PETKUS Engineering zapošljava: Kompaniji su potrebna tri nova radnika

 

Pored izvoza radijatora, kotlova i drugih odlivaka na tržište bivših jugoslovenskih republika, najreferentnija zapadna tržišta bila su Španija, Nemačka i Grčka, a zatim i druge zemlje, poput Holandije, Italije, Bugarske i Mađarske.

 

Livnica otišla u stečaj 2017. godine

 

„Radijator“ je privatizovan 2007. godine. Većinski vlasnik je postao konzorcijum hrvatskih firmi, predvođenih bjelovarskom „Ljevaonicom“. Činilo se da će livnica, u najvećoj meri izvozno orijentisana i okrenuta ka tržištu Evropske unije, uspešno poslovati, u šta je nadu ulila i najava menadžmenta da će biti uposleno 200 novih radnika. Umesto toga, fabriku su sustigli ozbiljni poslovni problemi.

 

„Radijator“ je otišao u stečaj u februaru 2017. godine. Predlog za otvaranje stečaja podnela je zrenjaninska firma „VVV“, uz obrazloženje da stečajni dužnik ne može da odgovori svojim novčanim obavezama u roku od 45 dana od dana dospelosti obaveze. Iako se kompletna imovina nalazi u Zrenjaninu, stečajni postupak se vodio pred Privrednim sudom u Beogradu. Naime, bivši vlasnik je u jednom trenutku promenio sedište firme i sa zrenjaninske je preselio na beogradsku adresu.

 

PROČITAJTE JOŠ: Popusti i do 50 odsto! I ovog vikenda vas očekuju akcijske cene u Gomex trgovinama!

 

U međuvremenu je „Radijator“ dobio novog vlasnika, ali proizvodnja nije, niti će biti obnovljena.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.