• Prodaje se poslovni kompleks u kojem se nalazila Fabrika šešira „Begej“

    Poslovni kompleks, u kojem se nalazila nekada čuvena a kasnije uništena Fabrika šešira „Begej“ iz Zrenjanina, ponuđen je na prodaju po ceni od 2.250.000 evra.   Jedna agencija za promet nekretnina ovaj fabrički kompleks reklamira kao poslovni prostor na odličnoj lokaciji, na samoj obali Begeja, na parceli površine 6.700 kvadratnih metara. U oglasu se navodi […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Prodaje se poslovni kompleks u kojem se nalazila Fabrika šešira „Begej“

    Poslovni kompleks, u kojem se nalazila nekada čuvena a kasnije uništena Fabrika šešira „Begej“ iz Zrenjanina, ponuđen je na prodaju po ceni od 2.250.000 evra.

     

    Jedna agencija za promet nekretnina ovaj fabrički kompleks reklamira kao poslovni prostor na odličnoj lokaciji, na samoj obali Begeja, na parceli površine 6.700 kvadratnih metara. U oglasu se navodi da je objekat uknjižen.

     

    „Begej“ je samo jedno od zrenjaninskih preduzeća koje je tokom tranzicije doživelo neslavan kraj. Fabrika, koja je proizvodila čuvene beretke i druge kape, u finansijskim problemima se našla krajem devedesetih godina prošlog veka. Agonija je nastavljena otvaranjem stečajnog postupka 2002. pred Privrednim sudom u Zrenjaninu. Bio je u pitanju jedan od maratonskih stečajeva koji je završen dvanaest godina kasnije brisanjem „Begeja“ iz registra privrednih subjekata.

     

    PROČITAJTE JOŠ: Oglašena prodaja kompletne nepokretne imovine preduzeća “Biser”

     

    Iako je pogone „Begeja“ 2008. kupilo novosadsko preduzeće „Teliks“, stečaj je nastavljen u odnosu na stečajnu masu, jer je ostalo spornih nekretnina u vlasništvu fabrike, zbog kojih su vođene parnice. Fabrički objekti su Novosađanima prodati neposrednom pogodbom, po ceni od 59,5 miliona dinara. Za ovu sumu „Teliks“ je dobio proizvodne hale „Begeja“, upravnu zgradu, kotlarnicu i radionice u Zrenjaninu, kao i prodavnicu u Aranđelovcu, procenjene vrednosti 246 miliona dinara.

     

    Inače, osnovna delatnost „Teliksa“ u trenutku kada je kupila fabriku šešira bila je servisiranje i održavanje računarske opreme, proizvodnja računara i instaliranje sistema za video-nadzor.

     

    U fabrici nikada nije obnovljena proizvodnja šešira, ali su u njenim pogonima poslovali zakupci.

     

    „Kapital grupa“ htela da obnovi proizvodnju

     

    U međuvremenu je beogradska firma „Kapital grupa“, u proizvodnim pogonima u Rumi, pokušala da baštini davnašnju slavu zrenjaninskih šeširdžija i obnovi izradu tuljaka i šešira. Premda ovo preduzeće nije imalo ama baš nikakve veze sa „Begejom“, ono je iskoristilo činjenicu da fabrika šešira nikada nije zaštitila svoje proizvode u Zavodu za intelektualnu svojinu.

     

    Čak je i na zvaničnoj internet stranici „Kapital grupe“, u posebnom odeljku, bila izdvojena robna marka „Begej hat“, što u prevodu sa engleskog na srpski znači „Begej šešir“.

     

    Međutim, ni ovaj posao nije prošao slavno.

     

    Duga istorija proizvodnje šešira u našem gradu

     

    Inače, proizvodnja šešira, tuljaka i beretki u gradu na Begeju datira još iz 1919. Tada su braća Dragan očevu radionicu za izradu šešira preselili iz Melenaca u Zrenjanin. Sledeće godine počela je sa radom Fabrika šešira „Braća Dragan“.

     

    Krajem tridesetih godina imala je 300 zaposlenih, sa kapacitetom proizvodnje koji je prevazilazio sopstvene potrebe. Zbog toga je fabrika započela plasman tuljaka drugim proizvođačima šešira na domaćem tržištu, ali i da izvozi širom Evrope.

     

    Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

     

    Posle Drugog svetskog rata fabrika je promenila i vlasnika i ime. Na kraju je poslovala pod imenom Fabrika šešira „Begej“. Onda je usledila tranzicija i preduzeće je doživelo tužnu sudbinu, kao i mnogi drugi upropašteni zrenjaninski privredni kolektivi.

     

    Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 6

    1. Невероватно је да још нико није ни прекршајно кажњен за уништење комплетне индустрије. А камо ли да је кривично одговарао за сва та уништења фабрика. Комунисти јесу отели фабеике приватницима, али их нису затварали.
      Зашто фабрика шешира није враћњна првобитним власницима, породици Драган. Онако како сте узеки тако и вратите а дугове да раздужи онај ко је и створио. То сигурно није породица Драган.
      Овако како се ради сада распродаја (наравно законска пљачка) даје морално право опет некој генерацији неокомуниста да поново отму ту фабрику (шра год било од ње) садашњим власницима – тајкунима, да не кажем криминалцима.
      Свака темпирана бомба ће експлодирати кад тад.

      1. Svakakopravi komentar ali lopovi su se toliko umrezili i smislili zakon o restituciji da oteto zadrze u drz vlasbistvu,u medjuvr ,,ociste“a vlasnicima ce biti placeno iz budzeta,tj platicemo mi-narod Pa ko je tu LUD,pa glasajte za iste lopove preko 20 god a niko ne odgovara nizasta,ovo je samo za Rum. scenario i drugacije ne

      2. Zapravo, mi smo dozvolili da se kapitalisticka pljacka ponavlja. Al ponovicemo i nacionalizaciju!

    2. Волео бих да видим у апсани неког од тих вуцибатина и хоштаплера који су упропастили све што је ваљало у Србији. Нажалост те битанге су створиле нове, а ови опет нове..

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Ekonomija