• Privrednici traže da se objekti ne zatvaraju zbog administrativnih propusta

    Udruženje „Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije“ i Unija poslodavaca Zrenjanina zatražili su ukidanje kaznene mere privremenog zatvaranja privrednih objekata zbog tehničko-administrativnih propusta, osim kad su u pitanju krivična dela.   Inicijativa „Ne zatvaraj“ predstavljena je na panelu pod nazivom „Uslovi poslovanja domaćih privrednika“, kom su prisustvovali predstavnici privrede, računovođa, pravnici i narodni poslanici. Na panelu […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Privrednici traže da se objekti ne zatvaraju zbog administrativnih propusta

    Udruženje „Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije“ i Unija poslodavaca Zrenjanina zatražili su ukidanje kaznene mere privremenog zatvaranja privrednih objekata zbog tehničko-administrativnih propusta, osim kad su u pitanju krivična dela.

     

    Inicijativa „Ne zatvaraj“ predstavljena je na panelu pod nazivom „Uslovi poslovanja domaćih privrednika“, kom su prisustvovali predstavnici privrede, računovođa, pravnici i narodni poslanici. Na panelu su govorili izvršna direktorka Unije poslodavaca Zrenjanina Izabela Balint, advokat i samostalni poreski konsultant Minja Đokić, predsednica udruženja „Mame su zakon“, strukovna ekonomistkinja i preduzetnica Tatjana Macura i predsednica udruženja „Računovodstvena komora Srbije“ Snežana Mitrović.

     

    PROČITAJTE JOŠ: Koliko će vas koštati selidba u Srbiji?

     

    Inicijativom je ukazano na važnost uređenog privrednog ambijenta u kojem su pravila poslovanja jasna i jednaka za sve.

     

    „U cilju postizanja podsticajnih uslova poslovanja potrebno je da državni aparat, uključujući inspekcijske organe, radi u partnerstvu sa privredom i bude efikasan servis privredi. Trebalo bi da se poreski sistem reformiše, modeli poslovanja usklade, a kaznena regulativa izmeni kako bi isplativije bilo raditi legalno, a ne neregistrovani i na crno. To je u interesu našeg društva i države“, poručili su privrednici.

     

    Inicijativu podržalo 20 strukovnih udruženja

     

    Inicijativa „Ne zatvaraj“ želi da ukaže na problematiku olakog korišćenja mere zatvaranja kao pogrešne kaznene regulative. Njome se krši princip srazmernosti i ugrožavaju se prava i slobode (ustavno pravo na rad) ljudi koji pune kase naše države. Kako je navedeno, ta mera je često diskriminatorska prema sektoru preduzetništva i mikro preduzeća. Privrednici smatraju da to doprinosi urušavanju preduzetništva, gašenju legalno registrovanih privrednih subjekata i rastu crnog tržišta.

     

    Inicijativa, koju je do danas podržalo 20 strukovnih udruženja i sedam poslaničkih grupa, predata je Ministarstvu privrede kao resornom, Ministarstvu finansija kao nadležnom za pitanja poreske politike, Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu kao nadležnom za inspekcijski nadzor, ali i Vladi Republike Srbije.

     

    PROČITAJTE JOŠ: Firma „Voda Plus“ širi tim: Nova prilika da se zaposlite

     

    „Zalažemo se za uređen sistem u kojem poruka ne sme biti da je višestruko isplativije raditi neregistrovan „na crno“ nego kao legalno registrovan privredni subjekat jer se time čini šteta preduzetništvu, radnim mestima i državnom budžetu. Da bi se to postiglo, potrebno je da legalno registrovani preduzetnici i privrednici i inspekcije funkcionišu partnerski, da kaznena regulativa podrazumeva gradaciju i da uzima u obzir ekonomsku moć privrednog subjekta. Neophodno je da se modeli poslovanja usklade, a poreska politika reformiše“, poručeno je sa panela.

     

    Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Ekonomija