Ekonomija Vesti Zrenjanin

Prepoznatljiv brend: Šta je banjalučki ćevap i kako je osvojio Zrenjanince

banjalučki ćevap

Do pre dvadesetak godina malo Zrenjaninaca je znalo šta je to banjalučki ćevap, a još manje je imalo priliku da proba taj specijalitet sa roštilja. Danas je obrnuto, i banjalučki je sada prepoznatljiv brend grada na Begeju.

 

Moglo bi se reći da je sve počelo slučajno, pre dve decenije. dok su tada mladi supružnici Milana i Đorđe Dabović šetali kroz grad i razmišljali šta bi mogli da započnu, koji biznis da zasnuju. Nekako u hodu spoznali su da Zrenjaninu, te davne 2000. godine, nedostaje dobra fast food ponuda i da bi oni mogli da se oprobaju u tom poslu.

 

U roku od nekoliko meseci krenuli su u ostvarenje snova. Otvorili su objekat sa ponudom brze hrane, koji je tada izgledao kao trafika. Bio je to malen i prilično nefunkcionalan lokalčić, ali je za Daboviće imao ogroman značaj.

 

– Moji roditelji su od samog početka verovali da će biti uspešna priča i mnogo truda su ulagali da tako i bude. Prva radnja otvorena je ispred Gradske narodne biblioteke, u centru grada, krajem 2000. godine. Međutim, sledio je udarac za udarcem. Iste godine, na samo pedesetak metara od nas, otvoren je restoran McDonalds, a odmah zatim su gradske vlasti odlučile da se naš lokal u centru ukloni i da tu više ništa ne bude. Dva meseca nakon toga moji roditelji bili su bez objekta i posao je stao. Tražili su neko novo mesto i nadali se da će budućnost biti malo svetlija – priča za portal zrenjaninski.com Ana Dabović, ćerka Milane i Đorđa.

 

Smeli poduhvat nadmašio sva očekivanja

 

Ona je bila petogodišnja devojčica, kada su njeni roditelji započeli posao, a sada je u odgovornoj ulozi menadžera.

 

I zaista je krenulo. Početkom 2001. godine Dabovići su otvorili lokal na uglu gradske magistrale i ulice Cara Dušana. Bili su pioniri u ponudi banjalučkog ćevapa u gradu na Begeju, a lokal je i nazvan „Banjalučki ćevap“. Hteli su Zrenjanincima da ponude nešto novo od jela sa roštilja, a sticajem okolnosti, zahvaljujući dobrom čoveku iz Banjaluke, pribavili su originalnu recepturu spravljanja banjalučkog ćevapa.

 

Iako je bila velika nepoznanica i rizik kako će Banaćani prihvatiti izgled i poseban ukus tog ćevapa, ovaj smeli poduhvat je nadmašio sva očekivanja. Pre svega zbog insistiranja na standardno visokom kvalitetu.

 

banjalučki ćevap

 

Jedinstven po izgledu i ukusu

 

Banjalučki ćevap u lepinji mnogi doživljavaju kao vrhunski brend, jedinstven po svom izgledu, ukusu i načinu serviranja. Banjalučki ćevapi manjih su dimenzija i prave se kao pločice, od po četiri komada u nizu. Služe se i konzumiraju topli, u lepinji ili somunu. Po pravilu uz njih ide dosta crnog luka.

 

Dobrom ponudom, sve širim asortimanom i standardnim kvalitetom Dabovići su polako sticali poverenje sugrađana.

 

– Polako ali sigurno priča je počela da živi i da napreduje. Drugi lokal u naselju 4. juli otvoren je četiri godine kasnije, odnosno 2005. godine, a treći, na Bagljašu, počeo je sa radom 2007. Ni tu se nije stalo. Proizvodnja mesa zasnovana je 2009. godine, i danas je taj deo firme registrovan za izvoz u zemlje Evropske unije. A koliko visoki standardi se za takav posao traže u EU svima je poznato. Pokrenuta je i proizvodnja somuna. Ali, posebno smo ponosni što smo kroz sve ove godine uspeli da ostvarimo ključnu misiju, a to je kvalitet i tradicionalni ukus, koji se lako prepoznaje – govori Ana Dabović.

 

Uskoro još jedan lokal u Zrenjaninu

 

„Banjalučki ćevap“ je u Zrenjaninu sada prepoznatljiv i dobro pozicionirani porodični lanac brze hrane. Uskoro će pod ovim znakom u našem gradu biti otvoren još jedan lokal, četvrti po redu. Biće to svojevrsna kruna dugogodišnjeg truda i napora da se udovolji i najprobirljivijim zrenjaninskim gurmanima.

 

A Ana i njen suprug Radoje rešeni su da nastave porodični biznis, uvereni u uspeh i dalji napredak.

 

– Uveli smo neke novine u radu i moderniji pristup, kao i nove proizvode. Planovi su ambiciozni, da posao širimo i da za naš „Banjalučki ćevap“ znaju ne samo u Zrenjaninu, nego i šire – poručuje Ana.

 

banjalučki ćevap

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

1 Comment

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz