• „Premium chicken“ obustavio proizvodnju, radnici dobili otkaze

    „Premium chicken“, firma koja je pre nekoliko godina preuzela pogone nekadašnjeg „Agroživa“ iz Žitišta i obnovila proizvodnju pilećeg mesa, više ne radi. Radnici su na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, a u krugu nekadašnje klanice sada se nalaze samo pripadnici obezbeđenja.   „Premium chicken“, u stopostotnom vlasništvu Nišlije Miloša Radojevića, odnosno njegove firme „Biftek“, vodi […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    „Premium chicken“ obustavio proizvodnju, radnici dobili otkaze

    „Premium chicken“, firma koja je pre nekoliko godina preuzela pogone nekadašnjeg „Agroživa“ iz Žitišta i obnovila proizvodnju pilećeg mesa, više ne radi. Radnici su na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, a u krugu nekadašnje klanice sada se nalaze samo pripadnici obezbeđenja.

     

    „Premium chicken“, u stopostotnom vlasništvu Nišlije Miloša Radojevića, odnosno njegove firme „Biftek“, vodi se kao aktivno privredno društvo, iako su računi u blokadi.

     

    – U klanici i farmama bilo je između 150 i 200 zaposlenih, a najveći deo je dobio otkaz. Samo nam je gazda rekao da nema više posla i to je to – kaže za portal zrenjaninski.com Milovan Simić, bivši predsednik sindikata u „Premium chickenu“.

     

    On dodaje da u klanici sigurno više nema nikoga, a koliko on zna ni na farmama.

     

    PROČITAJTE JOŠ: GLM-RS traži motivisane osobe za rad u pogonu u Zrenjaninu

     

    Zaposlenima je poslodavac ostao dužan zarade i druge troškove. Na koji način će doći do svojih prava, sada je teško reći, jer u preduzeću nije otvoren stečaj.

     

    – Agonija nekadašnjeg „Agroživa“ traje više od jedne decenije. Ovo što se dogodilo u nekadašnjoj klanici i na farmama završni je udarac. Po mom mišljenju, od živinarstva u našoj opštini, koja je bila lider u tome, više nema ništa – kaže za naš portal Duško Polovina, sindikalni poverenik u opštini Žitište.

     

    Prema nepotvrđenim informacijama, u klanici nema opreme ni mašina. Pitanje je, i ako bude stečaja, hoće li preostati imovine od čije prodaje bi se radnici i drugi poverioci mogli namiriti.

     

    premium chicken

     

    Na spisku najvećih poreskih dužnika

     

    Preduzeće „Premium chicken“ se, inače, početkom prošle godine našlo na spisku najvećih poreskih dužnika u Srbiji. Ono je tada bilo na 216. mestu, od ukupno 335, sa dugom od 32.122.049 dinara.

     

    Mesec dana kasnije firma se našla u žiži javnosti zbog ekoloških problema. Zbog njih je reagovalo čak i Ministarstvo zaštite životne sredine. Posle žalbi građana, inspektori su prilikom kontrole utvrdili da klanica i prerada rade sa 40 odsto kapaciteta. Ustanovili su da se ostaci životinjskog porekla i voda kojom se konfiskat dovodi iz klanice razlivaju po okolnom platou i ulivaju u internu kanalizaciju. Utvrdili su i da je uređaj za prečišćavanje otpadnih voda samo delimično u funkciji, s obzirom na to da se ne koristi biološko prečišćavanje već samo taloženje i aeracija.

     

    Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

     

    Kada je pre nekoliko godina preuzeo pogone u Žitištu, novi vlasnik, odnosno direktor govorili su o velikim planovima za ovo preduzeće. Planovi su bili da se osavremeni proizvodnja, da se proširi mreža kooperanata i poveća broj maloprodajnih objekata. U planu je bio i razvoj tržišta kako u zemlji tako i u inostranstvu. Nekoliko godina kasnije – od planova ništa. Dve prodavnice u Zrenjaninu su zatvorene, radnici su na birou, a pogoni i farme prazni.

     

    premium chicken

     

    Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 2

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Ekonomija

    Konobar, da platimo: Poskupele ugostiteljske usluge

    Ugostiteljske usluge u Srbiji su u martu, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u odnosu na mart 2022. godine poskupele za 9,7 odsto, pri čemu su najviše povećane cene prenoćišta, i […]