• Predviđene mere koje služe daljem privlačenju investitora

    Planom lokalnog ekonomskog razvoja u naredne dve godine, između ostalih mera, Grad Zrenjanin predvideo je i mere koje služe privlačenju investitora.   Predviđeno je da se mere sprovode obezbeđivanjem sredstava za nabavku opreme neophodne za proširenje kapaciteta ili započinjanje proizvodnje, podsticanjem konkurentnosti kroz podršku proizvodnih inovacija koje imaju mogućnost direktne primene i definisane koristi u […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Predviđene mere koje služe daljem privlačenju investitora

    Planom lokalnog ekonomskog razvoja u naredne dve godine, između ostalih mera, Grad Zrenjanin predvideo je i mere koje služe privlačenju investitora.

     

    Predviđeno je da se mere sprovode obezbeđivanjem sredstava za nabavku opreme neophodne za proširenje kapaciteta ili započinjanje proizvodnje, podsticanjem konkurentnosti kroz podršku proizvodnih inovacija koje imaju mogućnost direktne primene i definisane koristi u lancu vrednosti proizvoda.

     

    Planirana je podrška razvoju kooperativa, klastera i drugih oblika udruživanja sa ciljem zajedničkog nastupa na trećim tržištima ili kod dominantnog kupca, podrška u dobijanju međunarodnih sertifikata sa ciljem omogućavanja izlaska domaćih kompanija na inostrana tržišta, obezbeđivanje sredstava za proširenje ili izgradnju novih proizvodnih kapaciteta, sufinansiranje ostalih operativnih troškova (troškovi zakupa proizvodnog prostora).

     

    Pravo na učestvovanje u postupku dodele sredstava imaju investitori – domaći i strani, mala i srednja preduzeća i preduzetnici koji imaju investicione projekte i projekte kojima se podstiče konkurentnost.

     

    Sredstva se mogu odobriti putem različitih subvencija, infrastrukturnim opremanjem zemljišta sa umanjenjem ili bez naknade i u obliku bespovratnih novčanih sredstava.

     

    Sredstva se mogu dodeliti za projekte u proizvodnom sektoru, kod kojih opravdani troškovi ulaganja iznose najmanje 50.000 evra u dinarskoj protivvrednosti i kojima se obezbeđuje otvaranje najmanje 20 novih radnih mesta. Za ovu  vrstu projekata je moguća visina dodeljenih sredstava do 50 odsto vrednosti opravdanih troškova ulaganja.

     

    Takođe, sredstva se mogu dodeliti za projekte u proizvodnom sektoru kod kojih su opravdani troškovi ulaganja najmanje 100.000 evra u dinarskoj protivvrednosti i kojima se obezbeđuje otvaranje najmanje 40 novih radnih mesta. Za ovu vrstu projekata je moguća visina dodeljenih sredstava do 50 odsto vrednosti opravdanih troškova ulaganja.

     

    Sredstva se mogu dodeliti za projekte u proizvodnom sektoru kod kojih su opravdani troškovi ulaganja najmanje 500.000 evra u dinarskoj protivvrednosti i kojima se obezbeđuje otvaranje najmanje 70 novih radnih mesta.

     

    Sredstva se mogu dodeliti za projekte u sektoru usluga čija je minimalna vrednost 25.0000 evra u dinarskoj protivvrednosti i kojim se obezbeđuje otvaranje najmanje 10 novih radnih mesta. Za ovu vrstu projekata je moguća visina dodeljenih sredstava do 40 odsto vrednosti opravdanih troškova ulaganja.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Ekonomija

    Konobar, da platimo: Poskupele ugostiteljske usluge

    Ugostiteljske usluge u Srbiji su u martu, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u odnosu na mart 2022. godine poskupele za 9,7 odsto, pri čemu su najviše povećane cene prenoćišta, i […]