• Preduzetnici iz Žitišta koriste subvencije Službe za zapošljavanje

    Preduzetnici iz manje razvijenih vojvođanskih mesta, poput Žitišta, takođe su koristili subvencije koje je u prethodnom periodu davala Nacionalna služba za zapošljavanje. Zrenjaninska filijala NSZ je saopštila da je za male sredine naročito važno obezbeđivanje različitih programa zapošljavanja.   – Finansijska podrška u manjim, nerazvijenim sredinama pomaže unapređenju poslovnog ambijenta i afirmaciji porodičnog biznisa. Doprinosi […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Preduzetnici iz Žitišta koriste subvencije Službe za zapošljavanje

    Preduzetnici iz manje razvijenih vojvođanskih mesta, poput Žitišta, takođe su koristili subvencije koje je u prethodnom periodu davala Nacionalna služba za zapošljavanje. Zrenjaninska filijala NSZ je saopštila da je za male sredine naročito važno obezbeđivanje različitih programa zapošljavanja.

     

    – Finansijska podrška u manjim, nerazvijenim sredinama pomaže unapređenju poslovnog ambijenta i afirmaciji porodičnog biznisa. Doprinosi i uspešnosti i efikasnosti postojećih kompanija, pomažući njihov razvoj i širenje. Naročito je to značajno za tehnološki naprednije firme koje su pokretači razvoja u lokalnim zajednicama – ocenjuje savetnica za planiranje karijere u Filijali Zrenjanin Aleksandra Štrbac.

     

    Preduzetnička priča Gordane Vrućinić iz Žitišta nalik je mnogima u burnim tranzicionim godinama. Nakon 26 godina rada u kompaniji „Agroživ“, na poslovima u administraciji, Gordana je došla na evidenciju nezaposlenih 2007. godine. Radila je nekoliko godina poslove u trgovini, težeći nekom sigurnijem angažmanu. Onda je 2016. konkurisala za subvenciju za samozapošljavanje. Dobila je sredstva i registrovala knjižaru „Kasper 023“.

     

    – Za početak rada finansijska podrška mi je bila nužna. Dobijena sredstva sam iskoristila za adaptiranje poslovnog prostora u centru Žitišta, u kome je i danas smeštena knjižara, kao i za kupovinu opreme i kopir-aparata – objašnjava Vrućinić.

     

    Ona smatra da je vođenje sopstvene firme dobro rešenje za nezaposlene, pogotovo za one koji imaju mogućnosti da im sedište preduzeća bude na sopstvenom imanju ili u porodičnoj kući.

     

    preduzetnici iz žitišta

     

    Kada je ostala bez posla odlučila da započne sopstveni biznis

     

    Prodavnica „Best“ u Žitištu postoji od 1997. godine. Vlasnica radnje Biljana Košutić je tokom karijere radila isključivo u trgovini, te je, kada je pre 22 godine ostala bez posla, rešila da radi isti posao u sopstvenoj firmi. U prodavnici prehrambenom robom radila je sama uz podršku porodice. Kako je posao rastao, otvorila je još jedan objekat – trgovinu mešovitom robom. Preko programa za novo zapošljavanje 2011. godine je zaposlila Izabelu Bertu, trgovca sa evidencije nezaposlenih. Ističe da joj je finansijska podrška za novo zapošljavanje u tom momentu razvoja biznisa mnogo značila.

     

    – Mi mali preduzetnici ne možemo trgovinskim lancima da pariramo nižom cenom. Zato nam je asortiman konkurentski adut. Možemo da pratimo tržište, poredimo se sa drugima i da ponudimo ono što drugi nemaju. Nastojimo da ljubaznošću, strpljenjem i posvećenošću mušterijama budemo ispred konkurencije – ističe Košutić.

     

    Samostalna radnja za grafičke delatnosti „Sitoprint“ u Žitištu, čija je vlasnica Dragana Šojić, jedna je od onih koje imaju dugogodišnju saradnju sa zrenjaninskom filijalom Nacionalne službe za zapošljavanje. U ovoj firmi koristili su programe vezane za stručnu praksu, angažovanje pripravnika, subvencionisanje otvaranja novih radnih mesta… „Sitoprint“ je osnovan 1993. To je porodično preduzeće sa trinaest zaposlenih koje ima dugogodišnje iskustvo u grafičkoj obradi i štampanju materijala.

     

    – Ključ poslovnog uspeha jeste dobar tim. Sve zaposlene ovde obučavamo sami i za to nam je potrebno više meseci. Stoga nam je veoma značajna finansijska podrška koju nam pruža Služba za zapošljavanje u tom početnom periodu – navodi Dragana Šojić.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Vesti Zrenjanin