Ekonomija YSLAJDER

PREDUZEĆA PROPALA, A ONI GODINAMA ZARAĐUJU MILIONE!

Pogoni "Beohemije"

ZRENJANIN – Iako su Zrenjaninci odavno zaboravili da su neka preduzeća ne samo radila nego i postojala, mnoga od njih i dalje egzistiraju u sudskim papirima, sudskim sporovima i u evidenciji Agencije za licenciranje stečajnih upravnika.

Pogoni „Beohemije“

Naime, u mnogim nekadašnjim propalim gigantima stečajni postupci nisu okončani, a kako stvari stoje, i neće skoro. Negde je proglašeno i bankrotstvo, ali bez obzira na to, postupci se vode do potpune likvidacije.

Naravno, svaki stečaj košta pa je portal zrenjaninski.com analizirao samo neke troškove nekih preduzeća. Gotovo svako preduzeće u stečaju ima troškove struje, grejanja, pošte i telefona, osiguranja, obezbeđenja, kancelarijskog materijala, radnika anagažovanih po ugovoru o delu, poneko ima i angažovane stručnjake, a gotovo sva – advokate. I, naravno, stečajne upravnike. Stečajni upravnici po zakonu imaju pravo na mesečnu preliminarnu nagradu, kao i na mesečnu naknadu.

Evo kako to izgleda u nekim preduzećima.

„Beohemija“ je preduzeće za proizvodnju sredstava kućne hemije, u vlasništvu kontroverznog biznismena Željka Žunića. Kad je preduzeće zapalo u probleme, menadžment je podneo plan reogranizacije. Plan nije uspeo, pa je 30. avgusta proglašeno bankrotstvo. Stečaj se nastavlja a imovina će se prodavati. Stečajni upravnik u „Beohemiji“ je Vasilije Jovanović. Njemu pripada preliminarna nagrada od 120.000 dinara mesečno. Sudski troškovi za tri meseca iznose 580.000 dinara, a knjigovodstvena agencija tromesečno košta 472.000 dinara.

Najmlađi zrenjaninski stečaj je onaj u „Žitoproduktu“. I u ovom preduzeću 27. jula prošle godine proglašeno je bankrotstvo, a stečajni upravnik Dušan Lazić obavestio je sud da traži procenitelja imovine i da će tražiti saglasnost odbora poverilaca da se preduzeće proda kao pravno lice. To sve traje, a dok traje, stečajnom upravniku mesečno pripada 100.000 dinara, radnicima Vojislavu Turinskom, Desanki Isakov i Milici Vasiljević, angažovanim po ugovoru o delu, tromesečno 218.000, 253.000, odnosno 190.000 dinara.

Preliminarne nagrade stečajnim upravnicima kreću se od 50.000 dinara, koliko, na primer, za stečaj u „Žitohemu“ pripada Milanu Nićetinu, ili 70.000 u „Luksolu“, Jelici Vukolić za stečaj u brodogradilištu „Begej“ tromesečno pripada 210.000 dinara, a za „Naftagas montažu“ 50.000.

Podeli članak

2 Comments

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

  • Poznato ime Milan Nicetin…. stecajni upravnik I.T.Proleter, pa Danica … i to su nagradjeni sto je firma propala a oni uzivaju. E Srbijo zemljo, nasta smo svi pali, tuga i jad, sve gore i gore a neko se bogati na nasim ledjima. A tek ove novo pecene gazde sto ti lepo u lice kaze… ja moram samo drzavi da dam pare a radniku ne moram… pa nas jos ne prijavi po nekoliko meseci … ali ima poledjinu debelu… TUGA…

  • Da li ste svesni,o Vi stecajni kakvim poslom se bavite!???
    Da li znate da jedete sopstvenu supstancu koji su mogli spasiti ?
    Kako Vam savest dozvoljava davradite ovaj posao..ili je negde zaturiste…