Ekonomija

POTPUNO STALA PROIZVODNjA U POGONIMA AGROŽIVA: Radnici upućeni na plaćeno odsustvo

ŽITIŠTE – Zaposleni u pogonima žitištanskog „Agroživa“, koje je pre dve godine u zakup uzela firma „Mibras“ iz Beograda, u nedelju popodne su telefonom obavešteni da u ponedeljak ne dolaze na posao, a da će rešenje o plaćenom odsustvu dobiti poštom.

Novi udar po žitištanskim radnicima
Novi udar po žitištanskim radnicima

– Rečeno nam je da ne dolazimo narednih 15 dana, da će rešenje stići, ali ni do danas nismo ništa dobili – kažu zaposleni, koji ne žele da se predstavljaju, s obzirom na to da su svi oni koji su sudskim putem naplatili zaostale plate dobili otkaz.

Zaposleni se ne nadaju da će se, bar kod ovog poslodavca, ikada i vratiti na posao. Unutra, tvrde, nema ništa, jer je kamione i hladnjače, na ime duga, zaplenila jedna firma iz Kikinde.

– Matična jata su uništena, mi nemamo ni šta da koljemo. Plate kasne bog zna koliko – nekima dva, tri meseca, nekima i više – tvrde radnici angažovani u proizvodnji, koji su dobijali na ruke 10.000 dinara, ostali ni toliko. Dobijali su novac iz različitih firmi, jer ih zakupac ima nekoliko.

„Agroživ“ je u agoniji poslednju deceniju, a možda i više: išao je iz stečaja u stečaj, uz afere, hapšenje vlasnika, promene vlasničke strukture, obećanja i kratke periode boljeg poslovanja uz državnu pomoć iz „Srbijagasa“. Posle višemesečnog štrajka, 2014. godine pogone je u zakup uzela firma „Mibras“ i na posao vratila samo polovinu radnika. Oni drugi, štrajk su nastavili bez rezultata – niti su im isplaćene zaostale plate, niti imaju zdravstveno osigranje, niti su dobili socijalni program.

Neko vreme „Mibras“, koji ima i firmu „Big bul“, radio je relativno uspešno, ali već 2015. stigli su prvi problemi, a njihova kulminacija je usledila ovih dana. Šta će biti dalje, od vlasnika i direktora nismo uspeli da saznamo, jer se na telefon nisu javljali.

Podeli članak
sinovoz
FAM