• Poslodavci Zrenjanina izneli predloge za lakše prevazilaženje krize

    Unija poslodavaca Srbije – Poslodavci Zrenjanina usvojila je dokument u kom su izneti stavovi, informacije prikupljene od članova Unije i predlozi modifikacije predstavljenog paketa mera, a koje se tiču finansijske pomoći MSPP sektoru i svakom punoletnom građaninu.   Unija poslodavaca Srbije – Poslodavci Zrenjanina podržava Vladu Srbije i njenu spremnost i veliku odlučnost u trenutnoj […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Poslodavci Zrenjanina izneli predloge za lakše prevazilaženje krize

    Unija poslodavaca Srbije – Poslodavci Zrenjanina usvojila je dokument u kom su izneti stavovi, informacije prikupljene od članova Unije i predlozi modifikacije predstavljenog paketa mera, a koje se tiču finansijske pomoći MSPP sektoru i svakom punoletnom građaninu.

     

    Unija poslodavaca Srbije – Poslodavci Zrenjanina podržava Vladu Srbije i njenu spremnost i veliku odlučnost u trenutnoj kriznoj situaciji. Podržava i paket mera donetih u cilju sprečavanja štetnih posledica pandemije po domaću privredu i građane.

     

    „U skladu sa tim, iznosimo i neke naše stavove. Sektori koji su najznačajnije pogođeni usled izbijanja epidemije koronavirusa svakako su delatnosti kojima je zabranjen rad. Tu, pre svega, spadaju privredni subjekti koji posluju u oblasti ugostiteljstva što, naravno, ima i značajne lančane posledice. Zbog ove zabrane posledice osećaju i njihovi dobavljači, i to zbog prekida lanaca snabdevanja. Pored ovog sektora, posledice osećaju i turizam, zajedno sa pratećim delatnostima, kao i zanatlije, odnosno frizeri, kozmetičari, krojači, obućari itd“, navodi se u saopštenju Unije poslodavaca Srbije – Poslodavci Zrenjanina.

     

    Pandemija koronavirusa već je nanela veliku štetu i privrednim subjektima u oblasti građevinarstva, marketinga, tekstila, transporta robe i prevoza putnika. Štetu je nanela i drugim uslužnim delatnostima. Svi oni su poslovne aktivnosti smanjili za čak 80 odsto.

     

    „Rezultati naših istraživanja pokazuju da veliki broj poslodavaca nije siguran da li će uspeti da preživi ovu ekonomsku krizu. Druga činjenica je da privredni subjekti ne raspolažu velikim novčanim rezervama, pa su im predviđanja da će moći da finansiraju obaveze najduže još dva meseca“, stoji u saopštenju.

     

    Poslodavci Zrenjanina smatraju da su mere mogle biti selektivnije

     

    U Zrenjaninu postoji veliki broj malih i srednjih firmi koje se bave proizvodnjom. Većina njih je zaustavila proizvodnju zbog nepostojanja novih narudžbina, odnosno zbog zdravlja i bezbednosti radnika.

     

    Pročitajte još: Iduće nedelje ističu konkursi za ove poslove u zrenjaninskim ustanovama

     

    „Pozitivno je što je Narodna banka Srbije brzo reagovala i donela odluku o moratorijumu, jer su krediti privrednicima, ali i građanima veliki teret, pogotovo u ovakvim kriznim situacijama. Međutim, što se tiče subvencionisanja zarada u iznosu od minimalne mesečne zarade, Unija poslodavaca Srbije – Poslodavci Zrenjanina smatra da su mere mogle biti selektivnije. Određene privredne grane su, naime, imale rast prometa (farmaceutska industrija, hemijska industrija, trgovine), dok su drugi suočeni sa samom egzistencijom“, navodi se u saopštenju.

     

    A koji su to predlozi za modifikaciju mera Vlade Srbije možete PROČITATI OVDE.

     

    Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Ekonomija

    Konobar, da platimo: Poskupele ugostiteljske usluge

    Ugostiteljske usluge u Srbiji su u martu, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u odnosu na mart 2022. godine poskupele za 9,7 odsto, pri čemu su najviše povećane cene prenoćišta, i […]