• Porinut u vodu najveći rečni tanker ikad proizveden u Zrenjaninu (Foto)

    Ogromni rečni tanker porinut je danas u vodu u brodogradilištu „Begej 1“ u Perlezu, koje je bilo i graditelj ovog plovila za stranog naručioca.   Tanker je dužine 135 metara i težak je 855 tona, a naručilac je naftna kompanija „Šel“. Zbog zamašnog gabarita rađen je iz dva dela, prvo u brodogradilištu „Begej“ u Zrenjaninu, […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Porinut u vodu najveći rečni tanker ikad proizveden u Zrenjaninu (Foto)

    Ogromni rečni tanker porinut je danas u vodu u brodogradilištu „Begej 1“ u Perlezu, koje je bilo i graditelj ovog plovila za stranog naručioca.

     

    Tanker je dužine 135 metara i težak je 855 tona, a naručilac je naftna kompanija „Šel“. Zbog zamašnog gabarita rađen je iz dva dela, prvo u brodogradilištu „Begej“ u Zrenjaninu, a zatim i u fabrici u Perlezu.

     

    – Imamo snažnu podršku lokalne samouprave otkako smo kupili oba brodogradilišta na području Zrenjanina, koja su bila u stečaju. Da bi moglo da se napravi ovakvo plovilo radna snaga i ljudstvo su ključni faktor. A naši radnici su iz Zrenjanina i okoline. Mi smo vratili na posao ljude čije su generacije, praktično, odrastale u brodogradilištu – kazao je Marko Pražić, direktor „Rubikon Šiping kompani“, koja je vlasnik zrenjaninskih brodogradilišta.

     

    PROČITAJTE JOŠ: Ekološka tura: Nestlé fabrika u Surčinu otvorila svoja vrata javnosti (Foto)

     

    Plovilo koje je porinuto je specifično i ovakav rečni tanker nikada do sada nije napravljen u Zrenjaninu. On je dugačak 135 metara, a širok je 11,60 metara. Nosivost mu je preko 4.300 kubika.

     

    Pogon na tankeru biće samo na elektromotore, jer je to nova generacija ovakvih plovila, gde se mnogo vodi računa o smanjenju emisije štetnih gasova. U ovom slučaju ona je na nuli, naglasio je Pražić. Tanker je građen deset meseci, a na ovom poslu je bilo angažovano 160 radnika.

     

    – Gradnju je finansirala belgijska kompanija, a naručilac je „Šel“. Tanker će biti transportovan Tisom do Dunava, a onda kanalom Dunav – Rajna – Majna do krajnjeg korisnika u Roterdamu – napomenuo je Pražić.

     

     

    Simo Salapura: Veliki podstrek za dalji rad

     

    Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura, koji je imao čast da razbijanjem flaše šampanjca o tanker na tradicionalan način obeleži porinuće broda, nije krio zadovoljstvo zbog ovog događaja.

     

    – U prethodnom periodu mnogo smo radili na privlačenju investitora i investicija. Jedan od rezultata toga vidi se i danas. Ovo plovilo je najveće ikada proizvedeno na teritoriji našeg grada. To je veliki podstrek za dalji rad, posebno ako znamo da su oba brodogradilišta prethodno bila u problemima i teškoćama. Zahvaljujući viziji kompanije „Rubikon“ i direktora Pražića, ali i angažovanju lokalne samouprave i vrha države, mi smo opet u ozbiljnoj priči u oblasti brodogradnje – istakao je Salapura.

     

    Podsetimo, kompanija „Rubikon Šiping kompani“ iz Beograda postala je vlasnik imovine brodogradilišta „Begej“ u stečaju 2016. godine. Odluku o tome je doneo Odbor poverilaca, prihvativši ponudu „Rubikona“ od 96 miliona dinara. Pored brodogradilišta „Begej”, kompanija „Rubikon” od novembra 2019. godine poseduje i brodogradilište „Bomeks” u Perlezu, koje su takođe kupili iz stečaja.

     

     

    Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Ekonomija