• Porastao broj toplana u Srbiji koje su poslovale sa gubitkom

    Broj toplana koje su prošle godine poslovale sa gubitkom je porastao u odnosu na 2017. Ovo je saopšteno na sednici Upravnog odbora Poslovnog udruženja „Toplane Srbije“.   Sednica je održana u Multimedijalnoj sali Gradske kuće u Zrenjaninu, u prisustvu državnog sekretara Ministarstva rudarstva i energetike Zorana Predića.   Predsednik Poslovnog udruženja „Toplane Srbije“ Dejan Stojanović […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Porastao broj toplana u Srbiji koje su poslovale sa gubitkom

    Broj toplana koje su prošle godine poslovale sa gubitkom je porastao u odnosu na 2017. Ovo je saopšteno na sednici Upravnog odbora Poslovnog udruženja „Toplane Srbije“.

     

    Sednica je održana u Multimedijalnoj sali Gradske kuće u Zrenjaninu, u prisustvu državnog sekretara Ministarstva rudarstva i energetike Zorana Predića.

     

    Predsednik Poslovnog udruženja „Toplane Srbije“ Dejan Stojanović je predstavio rezultate rada ovdašnjih toplana, kao i podatke vezane za grejnu sezonu 2018/2019. Bilo je reči i o potraživanjima i dugovanjima i o cenama toplotne energije. Govorilo se i o drugim problemima sa kojima se toplane u Srbiji suočavaju.

     

    toplane srbije

     

    Kako je saopšteno, od ukupno 51 sistema daljinskog grejanja, koji su dostavili podatke o rezultatima poslovanja, 31 preduzeće je iskazalo dobit. Preostalih 20 je poslovalo sa gubitkom.

     

    Pročitajte još: Gradska stambena agencija izdaje u zakup poslovni prostor

     

    „Ovaj podatak deluje zabrinjavajuće. Naročito uzimajući u obzir poslovne rezultate za 2017. godinu u kojoj je dobit iskazalo 46, a gubitak svega deset preduzeća. Ovakav rezultat može biti izazvan neblagovremenim davanjem saglasnosti lokalnih samouprava na korekciju cena toplotne energije, u skladu sa povećanjem opravdanih troškova. Ovakvo postupanje može u narednom periodu dovesti do raskoraka u prihodima i troškovima sistema daljinskog grejanja. Na taj način bi bila ugrožena sigurnost snabdevanja toplotnom energijom. Bila bi ugrožena i održivost sistema daljinskog grejanja na duži rok“, saopštilo je Poslovno udruženje „Toplane Srbije“.

     

    Što se tiče cene grejanja za narednu grejnu sezonu, rečeno je da je kreiranje cena u nadležnosti gradskih toplana i lokalnih samouprava. Gradske toplane, ukoliko razmišljaju o korekciji cena, obrazložen predlog moraju dostaviti do 1. septembra, a konačnu odluku donosi Gradsko veće.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Ekonomija