• POLOŽEN KAMEN TEMELJAC ZA NOVU FABRIKU (FOTO)

    ZRENJANIN – Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, predsednik „LS Grupe“ Kristofer Ku i gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić položili su danas kamen temeljac za proizvodne pogone južnokorejske kompanije „Eseks“, koji će biti izgrađeni u Industrijskoj zoni „Jugoistok – Ečka“.     Prethodno su gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, predsednik kompanije „Superior Eseks“ […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    POLOŽEN KAMEN TEMELJAC ZA NOVU FABRIKU (FOTO)

    ZRENJANIN – Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, predsednik „LS Grupe“ Kristofer Ku i gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić položili su danas kamen temeljac za proizvodne pogone južnokorejske kompanije „Eseks“, koji će biti izgrađeni u Industrijskoj zoni „Jugoistok – Ečka“.

     

     

    Prethodno su gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, predsednik kompanije „Superior Eseks“ Brajan Kim i predsednik „Eseks Evrope“ Frederik Vajsar potpisali ugovor kojim je predviđeno da kompanija „Eseks“ u zoni „Jugoistok“ zauzme prostor od sedam hektara, a na 15.000 kvadratnih metara će izgraditi pogon za proizvodnju emajlirane bakarne žice.

     

    Ova južnokorejska firma je renomirani proizvođač žice za proizvodnju transformatora, motora i generatora i jedan od vodećih snabdevača u toj branši. Ta investicija, u vrednosti od 30 miliona evra, podržana je od strane Vlade Republike Srbije i ocenjena kao posebno značajna za državu, a planirano je zapošljavanje do 200 radnika.

     

    – Ovde će biti zaposleno 160 ljudi, ali će oni imati prosečnu neto platu od 90.000 dinara, od čega radnici 67.400. To je nova pobeda, to je viši stepen u investiranju i zahvaljujem se našim korejskim prijateljima, uz očekivanja da još investiraju u našu privredu. Zvao sam i kompaniju „Samsung“ da dođe. Ovde vole njihove telefone, i valjda ću jednom i u tome da uspem. Želim i „Eseksu“ mnogo uspeha, da prave profit i zarađuju, ali i da reinvestiraju u Srbiju i da ovde ulože još više novca – naglasio je Aleksandar Vučić.

     

    On je ocenio da su Banaćani i Zrenjaninci dobri radnici i da je Srbija ponosna na investiciju „Eseksa“ u Zrenjaninu, koja iznosi 30,4 miliona evra, i koju je i država podržala sa 1,6 miliona evra.

     

    – Zadovoljni smo onim što je učinila lokalna vlast u Zrenjaninu, ali i što je učinila Pokrajinska vlada za privlačenje investitora, a mi radimo zajedno i zbog toga ima uspeha – ocenio je Vučić.

     

    Predsednik Srbije Aleksandar Vučić

     

    Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović istakao je da je današnje otvaranje pogona te kompanije dokaz da se u Srbiji i Vojvodini odvija efikasna reindustrijalizacija. On je dodao  da je u poslednjih 10 dana prisustvovao otvaranju dve velike kompanije, i poručio da je u planu otvaranje novih pogona poput kompanije „Eseks“ u Zrenjaninu, u kojem će biti zaposleno mnogo naših ljudi.

     

    Mirović  je dodao da je industrijska proizvodnja u Vojvodini tokom prošle godine porasla za 7,7 odsto, te da je pad nezaposlenosti u čitavoj Srbiji sve izraženiji, naglasivši da je nezaposlenost u Srednjobanatskom upravnom okrugu smanjena gotovo za 17,8 odsto, kao i da će Zrenjanin ponovo postati jedan od glavnih pokretača privrede u Vojvodini i Srbiji.

     

    – Dovoljno govori činjenica da je samo tokom prošle godine u Zrenjaninu otvoreno novih 3.000 radnih mesta, kao i podatak da na ovom mestu, gde se sada nalazimo, možemo da ponudimo potencijalnim investitorima 550 hektara gradskog građevinskog zemljišta. Na taj način se Zrenjanin svrstava u dobro mesto za investiranje. Jedan od rezultata takvog rada je i naše današnje okupljanje – izjavio je gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić.

     

    On se zahvalio ljudima iz „Eseksa“ što su prepoznali Zrenjanin, ali i Srbiju kao dobro mesto za investiranje jer, kako je ocenio, uzalud bi se čelnici na lokalu trudili kada ne bi imali dobro okruženje i državnu podršku.

     

    Predsednik „LS Group“-a Kristofer Ku kazao je da ta firma posluje na preko 100 lokacija, kao i da ima svoje ogranke u 25 zemalja sveta u kojima zapošljava preko 3.000 ljudi.

     

    – Velika mi je čast što danas proslavljamo partnerstvo između divne Srbije, „LS Group“-a i kompanije „Eseks“. „LS“ danas pokreće našu prvu i jedinu lokaciju u Srbiji – rekao je Ku.

     

    Eseks

     

    Po dolasku u grad, Vučić se u Gradskoj kući sastao s predsednikom Pokrajinske vlade Igorom Mirovićem, gradonačelnikom Zrenjanina Čedomirom Janjićem i predstavnicima kompanije „Eseks“. Nakon što je s gradonačelnikom Zrenjanina prošetao Trgom slobode do Gradske kuće, predsednika Srbije dočekali su zvaničnici lokalne samouprave, a sastanak u kabinetu gradonačelnika bio je zatvoren za javnost.

     

    Južnokorejsku delegaciju je na sastanku s predsednikom Srbije predvodio zamenik šefa misije Ambasade Južne Koreje u Srbiji Hjunsu Jun, a u delegaciji investitora bili su predsednik „LS Grupe“ Kristofer Ku, predsednik „LS Korp“ Ken Li, predsednik kompanije „Superior Eseks“ Brajan Kim i predsednik „Eseks Evrope“ Frederik Vajsar.

     

    Ispred korejske Agencije za promociju trgovine i ulaganja (KOTRA) prisustvovali su direktor Sungi Li i analitičar tržišta Mihailo Pavlović.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 1

    1. U Zrenjaninu je danas postavljen kamen-temeljac zgrade pogona za proizvodnju emajliranih bakarnih žica, u šta će biti investirano 30 miliona evra, a zaposleno 160 ljudi, a Srbija je investiciju “pomogla” sa 1,6 miliona evra, Da potsetim predsednika Srbije i javnost Srbije: u Boru u okviru RTB Bor Spaskovski je zatvorio modernu fabriku bakarne žice kapaciteta iznad 40.000 tona godišnje, koja je stara dvadesetak godina. Jedina mana, možda je, što nije proizvodila porcelansku bakarnu žicu ili nešto drugo? Ima se može se, još uvek se otima penzija.

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Ekonomija