• Počela izgradnja auto-puta Beograd – Zrenjanin – Novi Sad dužine 105 kilometara

    Danas je počela izgradnja auto-puta Beograd – Zrenjanin – Novi Sad, čija će ukupna dužina iznositi 105,4 kilometra. Od toga će poslednjih 5,5 kilometara biti brza saobraćajnica.   Početku radova, na trasi kod Borče, prisustvovali su predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.   Izgradnja obuhvata deonice od Beograda […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Počela izgradnja auto-puta Beograd – Zrenjanin – Novi Sad dužine 105 kilometara

    Danas je počela izgradnja auto-puta Beograd – Zrenjanin – Novi Sad, čija će ukupna dužina iznositi 105,4 kilometra. Od toga će poslednjih 5,5 kilometara biti brza saobraćajnica.

     

    Početku radova, na trasi kod Borče, prisustvovali su predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

     

    Izgradnja obuhvata deonice od Beograda do Zrenjanina, dužine 67,66 kilometara, i od Zrenjanina do Novog Sada, dužine 37,74 kilometra. Takođe obuhvata i izgradnju paralelnog nekomercijalnog puta, dužine oko 25 kilometara na potezu Novi Sad – Zrenjanin.

     

    Izvođač radova je kineska kompanija „Šandong“.

     

    PROČITAJTE JOŠ: Prodaje se šumsko zemljište u Belom Blatu, podeljeno je u tri celine

     

    Na trasi auto-puta planirana je izgradnja četiri velika mosta (dva mosta preko Tamiša, most preko Begeja i most preko Tise) i četiri mosta preko kanala i prolaza za put, kao i preko ukrštaja sa prugom, 20 nadvožnjaka, sedam podvožnjaka i 47 propusta.

     

    Projektovana brzina biće 130 kilometara na čas na auto-putu, odnosno 100 kilometara na čas na delu brze saobraćajnice.

     

    Planirana je i rehabilitacija, modernizacija i dogradnja postojeće mreže državnih puteva prvog i drugog reda u zoni koridora.

     

    Ovaj putni pravac predstavlja krak primarne mreže puteva Srbije. On treba da ubrza i učini efikasnijim postojeće saobraćajne tokove na magistralnom pravcu od Beograda ka Zrenjaninu i Novom Sadu.

     

    izgradnja auto-puta beograd - zrenjanin - novi sad
    Foto: Pokrajinska vlada

     

    Auto-put će se graditi u narednih četiri do pet godina

     

    Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović zahvalio se predsednicima Kine i Srbije, prilikom čijeg je poslednjeg susreta ministar Vesić potpisao ugovor za izgradnju ovog važnog i velikog auto-puta.

     

    – Brojne opštine koje se nalaze na samoj trasi auto-puta, ali i neposredno uz nju, dobiće veliki podsticaj, pre svega za ekonomski razvoj, za nova radna mesta, za bolji život svih porodica koje se nalaze ovde, ali i na drugim mestima u kojima se u Srbiji gradi. To je možda najvažnija vest nakon izgradnje ovog auto-puta – rekao je Mirović.

     

    On je dodao da će se auto-put graditi u narednih četiri do pet godina. Ipak, naglasio je, već sada se može zamisliti njegova važnost u novim industrijskim zonama i novim kompanijama u blizini auto-puta. Pojasnio je da investitori traže da imamo uređenu infrastrukturu.

     

    To će, prema Mirovićevim rečima, biti zamajac pre svega za saobraćaj, za bezbednost i sigurnost onih koji putuju, za skraćivanje vremena putovanja, a samim tim i za uštedu novca, kao i podsticaj za razvoj turizma.

     

    PROČITAJTE JOŠ: Nova godina, nova računica: Zrenjaninci će u 2024. plaćati veći porez na imovinu

     

    – Verujem da svi građani mogu da vide da se naša zemlja razvija brže nego ikada, posebno ovde u Vojvodini, gde se gradi Fruškogorski koridor, počinje izgradnja ovog velikog auto-puta, gradi se brza pruga od Novog Sada do Subotice, koja će biti završena u narednih godinu dana… Uskoro nas očekuje i izgradnja „Smajlija“ od Sombora do Kikinde. To će promeniti lice naše zemlje. Verujemo u ove ljude koji su zajednički uspeli da realizuju brojne važne projekte u našoj zemlji – rekao je Mirović.

     

    Dodao je da će građani, nakon što ovaj auto-put bude završen, od Beograda do Zrenjanina stizati za 30 minuta, a od Zrenjanina do Novog Sada još brže.

     

    izgradnja auto-puta beograd - zrenjanin - novi sad
    Foto: Pokrajinska vlada

     

    Od Beograda do Zrenjanina tačno pola sata

     

    Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić izjavio je da se trenutno u Srbiji gradi 465 kilometara saobraćajnica.

     

    – Auto-put Beograd – Zrenjanin – Novi Sad znači život za Banat i vezu Banata sa Beogradom i Novim Sadom. Ako pogledamo sve puteve i saobraćajnice koje se grade u Srbiji, možemo da konstatujemo da je Banat bio veoma zapostavljen i u železničkom i u drumskom saobraćaju. Zahvalan sam Igoru Miroviću i Pokrajinskoj vladi što su nam pomogli da veoma brzo dobijemo sve dozvole, Opštini Palilula i svima drugima koji su učestvovali, kao i ambasadoru Narodne Republike Kine u Beogradu na podršci – rekao je ministar Vesić.

     

    Vesić je naveo da će se od Beograda do Zrenjanina putovati tačno pola sata, a od Zrenjanina do Novog Sada mnogo kraće.

     

    – Ovo je auto-put života, koji će zaista oživeti Banat i dovesti nove investicije – istakao je Vesić.

     

    Ministar je dodao da će u okviru programa rekonstrukcije lokalnih pruga biti pokrenuta obnova pruge koja vodi od Pančeva prema Kikindi, Senti i Subotici, u dužini od 200 kilometara.

     

    – U saradnji sa Svetskom bankom radimo i na projektovanju auto-puta Beograd – Vršac – rumunska granica. Ujedno radimo i na rekonstrukciji pruge na tom pravcu. Kada sve to završimo, onda zaista možemo da očekujemo pravi procvat u tom delu zemlje, povratak ljudi i dolazak investitora. I da, pored toga što je jedan od najlepših delova Srbije, Banat postane i jedan od njenih najrazvijenijih delova – naveo je Vesić.

     

    Ambasador Kine: Srpska ekonomija se dobro razvija

     

    Ambasador NR Kine u Republici Srbiji Li Ming čestitao je svima koji učestvuju u ovom važnom projektu. Istakao je da su prethodnih godina kineske kompanije uključene u brojne značajne infrastrukturne poduhvate u našoj zemlji. On je dodao da se srpska ekonomija dobro razvija, te da nas čeka svetla budućnost i veliki potencijal za dalju saradnju srpske i kineske vlade i kompanija u raznim oblastima.

     

    Kliknite na ovaj link i zapratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

     

    Predstavnik kompanije „Šandong“ Džang Đen Čao rekao je da ta kompanija već deset godina uspešno radi u našoj zemlji. Kako je istakao, uz podršku vlada Kine i Srbije, i ovaj auto-put će biti kvalitetno urađen i završen u predviđenom roku.

     

    Novi stambeno – poslovni kompleks u Pančevačkoj ulici (Foto)

     

    Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Vesti Zrenjanin