Ekonomija Vesti Zrenjanin

Planirano rušenje šest rezervoara u fabričkom krugu bivše šećerane

fabrika šećera zrenjanin

Kompanija “Victoria Starch” iz Zrenjanina, u čijem je vlasništvu nekadašnja fabrika šećera u ovom gradu, planira da sruši šest rezervoara za melasu, koji se nalaze u okviru fabričkog kompleksa.

 

S tim u vezi, ova kompanija je Gradskoj upravi u Zrenjaninu, odnosno Odseku za zaštitu i unapređivanje životne sredine, podnela zahtev za odlučivanje o potrebi procene uticaja na životnu sredinu. Zamenik načelnika Odeljenja za privredu Edvard Benović je u rešenju koje je doneto nakon toga konstatovao da za projekat rušenja rezervoara nije potrebna izrada Studije o proceni uticaja na životnu sredinu.

 

PROČITAJTE JOŠ: Kako je nastala, rasla i propala Industrija nameštaja “Žarko Zrenjanin”

 

U svom zahtevu “Victoria Starch” je navela da rezervoari za skladištenje melase već dugo nisu u upotrebi.

 

“Prestankom rada fabrike za proizvodnju šećera njihova upotreba je okončana. Rezervoari nisu priključeni na infrastrukturnu mrežu vodovoda i kanalizacije, niti na elektroenergetsku mrežu”, navela je kompanija i dodala da ukupna površina rezervoara za rušenje iznosi 821 kvadratni metar.

 

fabrika šećera zrenjanin

 

Fabrika šećera prodata 2011. godine

 

Fabrika šećera u Zrenjaninu je u junu 2011. godine prodata “Viktorija grupi” iz Novog Sada. Mada je imovina nekadašnje čuvene zrenjaninske šećerane bila procenjena na 1,47 milijardi dinara, ona je prodata za 400 miliona dinara, uz prethodnu saglasnost odbora poverilaca, što je zakonska obaveza kada je najviša dostavljena ponuda manja od 50 odsto procenjene vrednosti. Iako je novi gazda u to vreme najavljivao njen preporod, ovdašnja fabrika šećera više nikada nije proradila.

 

Tranzicija i nesposobni menadžment došli su glave šećerani, u kojoj se proizvodnja u kontinuitetu odvijala od 1906. godine. Kada se početkom dvehiljaditih prepakivala srpska industrija šećera, zrenjaninska je ostala u većinskom vlasništvu države. Pokazalo se, po ko zna koji put, da je država slab privrednik. Nije pomoglo ni to što su stotine miliona dinara potrošene na otpis dugova.

 

Zbog nepremostivih finаnsijskih teškoćа, proizvodnja je obustаvljena 2005. a fabrika je otišla u stečaj četiri godine kasnije. Nekoliko meseci posle toga je doneta i odluka o bankrotu i prodaji šećerane radi namirivanja dugova poveriocima.

 

Kompleks zrenjaninske fabrike šećera, inače, nalazi se u jugoistočnom kraju grada, u pravcu prema Beogradu. Oivičen je ulicama Pančevačkom, Petra Drapšina i Šećeranskom, а činе gа industriјski оbјеkti (zgrаdа glаvnоg pоgоnа, zgrаdа sušаrе, mаgаcin rеzаnаcа, mаgаcin šеćеrа, mаgаcin kоckе) i pоslоvnо-stаmbеni оbјеkti (uprаvnа zgrаdа, pоrtirnicа sa vаtrоgаsnim sprеmištеm, zgrаdа bivšеg biоskоpа i kаntinе, аmbulаntе, stаmbеne zgrаde).

 

Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

 

Nekad jedinstven arhitektonsko – urbanistički prostor u vreme izgradnje, danas je fizički i pravno podeljen na više vlasnika, odnosno privrednih subjekata.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

2 Comments

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

 • “Nije pomoglo ni to što su stotine miliona dinara potrošene na otpis dugova”.
  KAKVI DUGOVI, KADA JE MAGACIN BIO PUN “KRISTALA” I ŠEĆERA U KOCKI!!!???
  ALI, “U ŠEĆERU JE BILO OPILJAKA”-IZMIŠLJENO, DA “NE VALJA”…BLAGO NAMA!!!
  A, ŠTA JE SA RESTITUCIJOM, BILA JE ŽIVA ELEKOVA ĆERKA-ŽIVELA U ČEŠKOJ!!!
  ALI, KO TO JOŠ SPOMINJE!?
  ULAZAK U EU BI TO POSPEŠIO, ŠTO NE ODGOVARA NAŠOJ VRHUŠKI!!!
  “VIDI” SE, ŠTA ĆE “NIKNUTI” NA TOM TERENU-STANOGRADANJA, NARAVNO!!!
  PREKOR IZ ELEMIRA!

sinovoz
FAM