• Plan je da se podzemno skladište gasa Banatski Dvor proširi na susedno polje Čestereg

    Generalni direktor „Srbijagasa“ Dušan Bajatović izjavio je da je u planu da se podzemno skladište gasa Banatski Dvor proširi na susedno polje Čestereg.   On je objasnio da je Mađarska podigla cenu skladištenje gasa, i to šest puta za utiskivanje, a tri i po za istiskivanje, zbog čega Srbija mora ozbiljno da razmišlja o ubrzanom […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Plan je da se podzemno skladište gasa Banatski Dvor proširi na susedno polje Čestereg

    Generalni direktor „Srbijagasa“ Dušan Bajatović izjavio je da je u planu da se podzemno skladište gasa Banatski Dvor proširi na susedno polje Čestereg.

     

    On je objasnio da je Mađarska podigla cenu skladištenje gasa, i to šest puta za utiskivanje, a tri i po za istiskivanje, zbog čega Srbija mora ozbiljno da razmišlja o ubrzanom proširenju kapaciteta za skladištenje gasa.

     

    PROČITAJTE JOŠ: Uzdravlje! Zrenjaninci plaćali najskuplju šljivovicu, evo koliko je u proseku koštalo pivo

     

    – Planira se da se Banatski Dvor, gde je jedino domaće skladište gasa, proširi na susedno polje Čestereg. Reč je o gasnom polju koje je pri kraju eksploatacije i kandidat je za skladištenje gasa. Čestereg i prošireni Banatski Dvor mogli bi da čuvaju 1,5 milijardi kubika gasa. Ostaje u planu i gradnja Srpskog Itebeja, koji je na 30 kilometara od Banatskog Dvora – kazao je Dušan Bajatović za list Politika.

     

    Inače, NIS je, prema saznanjima portala zrenjaninski.com, Pokrajinskom sekretarijatu za urbanizam i zaštitu životne sredine podneo Studiju o proceni uticaja na životnu sredinu projekta za utvrđivanje izvedenog stanja i nastavak eksploatacije gasa na eksploatacionom polju Čestereg.

     

    U tom dokumentu se navodi da se gasno polje Čestereg nalazi severno od Žitišta, na oko 77 metara nadmorske visine. To je za nekoliko metara više od okolnog terena.

     

    „Čestereg ima veoma dobar položaj i lokaciju. Selo je asfaltnim putem povezano sa Srpskom Crnjom i Zrenjaninom, a kroz njega prolazi međunarodni put broj 149. Eksploatacija gasa iz gasnog polja Čestereg počela je 2000. godine. Gas se transportuje gasovodom do sabirne gasne stanice Banatski Dvor“, piše u pomenutoj studiji i dodaje da je na gasnom polju Čestereg trenutno u eksploataciji jedna bušotina.

     

    Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Ekonomija