• Opet najavljena izgradnja skladišta gasa u Srpskom Itebeju

    Generalni direktor „Srbijagasa“ Dušan Bajatović je najavio da će u toku sledeće godine podzemno skladište gasa u Banatskom Dvoru biti prošireno na minimum 650 miliona kubnih metara, a možda i na kompletnih 750 miliona, koliko je planirano projektom proširenja sa ruskim partnerima.   Govoreći o neophodnosti proširenja naših skladišnih kapaciteta, Bajatović je na panelu pod […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Opet najavljena izgradnja skladišta gasa u Srpskom Itebeju

    Generalni direktor „Srbijagasa“ Dušan Bajatović je najavio da će u toku sledeće godine podzemno skladište gasa u Banatskom Dvoru biti prošireno na minimum 650 miliona kubnih metara, a možda i na kompletnih 750 miliona, koliko je planirano projektom proširenja sa ruskim partnerima.

     

    Govoreći o neophodnosti proširenja naših skladišnih kapaciteta, Bajatović je na panelu pod nazivom „Energetska tranzicija – izazovi i perspektive energetskog i transportnog sektora“ kazao da je već ove godine u skladištu u Banatskom Dvoru utisnuto 550 miliona kubika.

     

    PROČITAJTE JOŠ: Firma zapošljava vozače: Konkurs je otvoren do popune radnih mesta

     

    Takođe, govorio je i o izgradnji još jednog skladišta gasa u Srbiji, u Srpskom Itebeju, čiji će kapacitet biti između 800 miliona i milijardu kubika.

     

    Dušan Bajatović: Gasa će biti dovoljno

     

    Dušan Bajatović je, obraćajući se prisutnima na stručnom skupu u Novom Sadu, rekao da će gasa biti dovoljno i da su obezbeđene rezerve u podzemnom skladištu u Banatskom Dvoru, kao i u mađarskim skladištima gasa. On se, pritom, osvrnuo i na aktuelne cene gasa na berzama.

     

    – Da smo sve količine gasa uzeli sa berze, mi bismo sada morali da ga prodajemo šest do devet puta skuplje nego što ga sada prodajemo. Zahvaljujući dogovoru predsednika Aleksandra Vučića i ruskog predsednika Vladimira Putina mi danas imamo prosečnu cenu na fakturi za ruski gas od 353 evra. U narednom kvartalu cena će biti oko 420 evra, a u prvom kvartalu 2023. godine hiljadu kubnih metara koštaće 430 evra. Na kraju grejne sezone, odnosno u drugom kvartalu iduće godine, ukoliko ne bude nekih naftnih šokova, cena će se kretati oko 388 evra – kazao je Bajatović.

     

    Kako je naveo, svu ostalu razliku za dodatne količine koje se nabavljaju po berzanskim cenama plaća država.

     

    Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

     

    – Zato se očekuje da i građani i privreda, dakle svi potrošači, pokažu odgovoran odnos i da svi zajedno uštedimo energiju. Time ćemo uticati na energetsku sigurnost i bezbednost zemlje u narednim mesecima. Želim ovde da istaknem da sve ono što će se dešavati ima i socijalnu komponentu. Osim toga što ćemo gas i struju nabaviti u dovoljnim količinama, prodavaće se po ceni koju će prosečna plata u Srbiji moći da podnese. Ideja je da se ne poveća inflacija, da se zadrže radna mesta i rast brugo društvenog proizvoda, a to uspešno radimo – istakao je direktor „Srbijagasa“ Dušan Bajatović.

     

    Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Ekonomija