Ekonomija

Odobreno 28 javnih radova na području srednjeg Banata

Nacionalna služba za zapošljavanje
Zrenjaninska filijala Nacionalne službe za zapošljavanje

Nacionalna služba za zapošljavanje odobrila je ukupno 28 javnih radova za područje srednjeg Banata, po javnom pozivu koji je raspisan kao jedna od mera aktivne politike zapošljavanja.

 

Na realizaciji ovih javnih radova angažovano je 98 osoba, a po rečima savetnice za planiranje karijere u zrenjaninskoj filijali Nacionalne službe za zapošljavanje Aleksandre Štrbac, odobreno je i 12 javnih radova za osobe sa invaliditetom, na kojima će u periodu od juna do septembra radne zadatke obavljati 57 lica sa evidencije.

 

– U tom periodu realizovaće se tri javna rada za osobe sa invaliditetom u gradu Zrenjaninu, dva u opštini Sečanj, jedan u Novoj Crnji i šest na području opštine Novi Bečej. U istom periodu, 41 osoba obavljaće aktivnosti na 16 odobrenih javnih radova za ostale nezaposlene. Raspodela po opštinama u okrugu je sledeća: četiri javna rada u Zrenjaninu, šest u Žitištu, dva u Sečnju, tri u Novoj Crnji i jedan u Novom Bečeju – objašnjava Štrbac.

 

I ove godine oblasti u kojima se sprovode javni radovi su socijalne, humanitarne i kulturne  delatnosti, održavanje i obnavljanje javne infrastrukture, kao i održavanje i zaštita životne sredine i prirode. Održavanje i zaštita životne sredine dominira kao oblast na javnim radovima za ostale nezaposlene u Srednjobanatskom okrugu, dok su organizacije koje su kreirale projekte javnih radova za osobe sa invaliditetom u najvećem broju prepoznale potrebu da se u lokalnim sredinama realizuju socijalno – humanitarne aktivnosti.

 

Projekti javnih radova traju četiri meseca, a radnici su angažovani po ugovoru o privremeno – povremenim poslovima. Mesečna prinadležnost za lica angažovana na javnim radovima je do 18.000 dinara.

 

– Realizacijom javnih radova ostvaruju se određeni društveni interesi u lokalnoj zajednici, a u ove aktivnosti uključuju se teže zapošljiva nezaposlena lica i nezaposleni u stanju socijalne potrebe. Po ovogodišnjem javnom pozivu poslodavac, odnosno izvođač javnog rada, bio je obavezan da među angažovanim radnicima obezbedi da je najmanje 70 odsto nezaposlenih iz kategorija ugroženih na tržištu rada, a to su radno sposobni korisnici novčane socijalne pomoći, viškovi zaposlenih, Romi, lica bez kvalifikacija ili sa niskim kvalifikacijama, i lica koja posao traže duže od 18 meseci – objašnjava Štrbac.

 

Prošle godine na području Srednjobanatskog okruga realizovane su brojne aktivnosti u okviru javnih radova finansiranih iz nekoliko izvora, na kojima je ukupno bilo angažovano 244 nezaposlenih, od čega je 136 lica bilo uključeno u 18 javnih radova po javnom pozivu Nacionalne službe za zapošljavanje.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz