• ODBORNICI PODRŽALI DOLAZAK „TENISA“, PAORI SE PROTIVE

    ZRENJANIN – Na vanrednoj sednici Skupštine grada Zrenjanina donet je niz važnih odluka, od kojih se najznačajnije odnose na otuđenje građevinskog zemljišta u zoni „Jugoistok“ i davanju u dugoročni zakup poljoprivrednog zemljišta nemačkoj kompaniji „Tenis“ i dvojici zrenjaninskih investitora.     Sednici nisu prisustvovali odbornici opozicionih partija, a vladajuća SNS-SPS većina jednoglasno je izglasala da […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    ODBORNICI PODRŽALI DOLAZAK „TENISA“, PAORI SE PROTIVE

    ZRENJANIN – Na vanrednoj sednici Skupštine grada Zrenjanina donet je niz važnih odluka, od kojih se najznačajnije odnose na otuđenje građevinskog zemljišta u zoni „Jugoistok“ i davanju u dugoročni zakup poljoprivrednog zemljišta nemačkoj kompaniji „Tenis“ i dvojici zrenjaninskih investitora.

     

     

    Sednici nisu prisustvovali odbornici opozicionih partija, a vladajuća SNS-SPS većina jednoglasno je izglasala da se južnokorejskoj kompaniji „Essex Balkan“ proda zemljište u zoni „Jugoistok“ po ceni nižoj od tržišne. U pitanju je kompanija koja se bavi proizvodnjom kablovskih proizvoda a planira zapošljavanje 150 radnika.

     

    Mnogo veću buru izazvao je predlog da se kompaniji „Tenis Invest“ da prvenstvo zakupa 2.431 hektara poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini, za planiranu investiciju od 21 milion evra. U Skupštini je reč tražio predstavnik zrenjaninskih poljoprivrednika Slavko Vukov, a odbornici su prihvatili da mu se odobri obraćanje.

     

    – Obraćam se u ime članova Udruženja poljoprivrednika grada Zrenjanina i verovatno znate da smo se već oglašavali oko mogućnosti da se investitorima na duge rokove daje poljoprivredno zemljište. Ovde smo danas jer se ne slažemo sa donošenjem takvih odluka, pre svega zbog svoje dece. Moramo da se pitamo kada je u pitanju zemlja, jer mi godinama opstajemo i proizvodimo hranu. Našu zemlju trebaju da rade naši zemljoradnici. Najveća investicija naše zemlje je da naši mladi ovde ostanu i rade zemlju, i njima država treba da daje zemljište na 30 godina – rekao je Vukov u obraćanju odbornicima, naglašavajući da nema ništa protiv „Tenisa“, ali samo pod uslovom da dođe kao investitor u klanicu, i da je spreman da toj kompaniji besplatno ustupi zemljište, na putu Zrenjanin – Vršac, za tu namenu.

     

    Za to vreme članovi zrenjaninskog Udruženja poljoprivrednika protestvovali su pred Gradskom kućom, u vreme održavanja sednice lokalnog parlamenta, u čijoj blizini je bilo parkirano dvadesetak traktora sa kojima su se dovezli na protest.

     

    I pored protesta i obraćanja predstavnika poljoprivrednika Slavka Vukova, odluka Skupštine bila je jednoglasna u korist zakupaca „Tenisa“, ali i zrenjaninskih firmi „Farmer 023 V&M“ i „Food Planet“.

     

     

    Komentarišući sednicu gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić je istakao značaj odluke o otuđenju zemljišta u korist južnokorejskih investitora, ali se osvrnuo i na buru oko zakupa „Tenisa“ i zrenjaninskih investitora.

     

    – U tri investicije ukupno će biti uloženo 26 miliona evra, preko sto naših sugrađana imaće nova radna mesta i dobra je strategije Vlade da se ljudi koji imaju novac stimulišu da ulažu u poljoprivredu. Imali smo 16 potencijalnih investitora, odlučivala je državna komisija, odabrala tri a naša Skupština je to izglasala – naglasio je Janjić, ističući da sa poljoprivrednicima postoji svakodnevna komunikacija i da Grad pomaže ratare, stočare, voćare, pčelare i druge poljoprivredne proizvođače.

     

    On se zahvalio odbornicima koji su se odazvali pozivu za hitnu sednicu, da bi se ekspresno reagovalo na ponuđeni elaborat južnokorejske kompanije.

     

    – Uvek sam tvrdio da imamo najbolju administraciju, koja je na zahteve potencijalnih investitora spremna da reaguje u najkraćim rokovima, i to je razlog što nam dolaze ulagači – istakao je gradonačelnik Janjić.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Ekonomija