• Od naredne godine veći minimalac, evo koliko će tačno da iznosi

    Predsedavajući Socijalno-ekonomskog saveta Zoran Stojiljković saopštio je danas da će minimalac u 2021. godini biti veći za 6,6 odsto i iznosiće 32.126 dinara.   Stojiljković je na konferenciji za novinare rekao da nije bilo konsenzusa socijalnih partnera o visini minimalne zarade u 2021. godini. Podsetio je da su predstavnici sindikata tražili da se ona izjednači […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Od naredne godine veći minimalac, evo koliko će tačno da iznosi

    Predsedavajući Socijalno-ekonomskog saveta Zoran Stojiljković saopštio je danas da će minimalac u 2021. godini biti veći za 6,6 odsto i iznosiće 32.126 dinara.

     

    Stojiljković je na konferenciji za novinare rekao da nije bilo konsenzusa socijalnih partnera o visini minimalne zarade u 2021. godini. Podsetio je da su predstavnici sindikata tražili da se ona izjednači sa potrošačkom korpom.

     

    Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović najavio je da će neoporezivi deo zarade biti povećan sa 16.300 na 18.300 dinara. Dodao je da su sindikati očekivali da će se u razgovorima doći do minimalne zarade od 34.000.

     

    PROČITAJTE JOŠ: Promet nepokretnosti: Kuće u Zrenjaninu koštaju od 1.275 do 70.000 evra

     

    Ministar finansija Siniša Mali najavio je da će penzije od 1. januara 2021. godine biti veće za 5,9 odsto na osnovu švajcarske formule.

     

    Mali je poručio da je situacija u budžetu stabilna i da ima novca za povećanje minimalne zarade i penzija.

     

    On je rekao da će minimalna zarada u narednoj godini biti povećana za približno 2.000 dinara. To znači da će minimalna cena rada po radnom satu biti povećana sa 172,5 na 183,9 dinara.

     

    – Imali smo veoma težak, ali konstruktivan dijalog – rekao je Mali.

     

    On je dodao da su uvek suprotstavljeni stavovi sindikata i poslodavaca, ali i da Vlada donosi konačnu odluku.

     

    Siniša Mali: Vlada i pored ekonomske krize odlučila da poveća minimalac

     

    Vlada je, i pored ekonomske krize, odlučila da poveća minimalac, jer smatra da je to važno da bi se očuvao realni životni standard građana, naglasio je on.

     

    Ministar je naveo podatak da je inflacija 1,5 odsto, tako da će sa povećanjem minimalca od 6,6 odsto, realno povećanje biti 5,1 odsto.

     

    Po njegovim rečima, Vlada će sutra doneti odluku o povećanju neoporezivog dela zarade sa 16.300 na 18.300 dinara. To je približno osam milijardi dinara koje će država preuzeti na sebe.

     

    Mali je napomenuo da je prošle godine minimalna zarada bila povećana rekordnih 11,1 odsto. Tada je povećanje bilo približno 3.000 dinara.

     

    On je ukazao na to da se Vlada vodila interesom radnika, uz ocenu da je tačno i to što kažu poslodavci da povećanje minimalne zarade podiže i druge zarade.

     

    – Želeli smo da očuvamo interese poslodavaca, iako je ceo svet pogodila najveća kriza u istoriji – rekao je Mali.

     

    Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Vesti Zrenjanin