• Novi ciklus programa „Moja prva plata“ koji je namenjen mladima

    Nacionalna služba za zapošljavanje je raspisala javni poziv za realizaciju ovogodišnjeg programa podsticanja zapošljavanja mladih „Moja prva plata“, koji će biti realizovan kroz četiri faze.   Prva faza je namenjena isključivo poslodavcima. Oni će od 22. avgusta do 22. septembra moći da se prijave za učešće u programu i objavljuju konkretne radne pozicije sa opisom poslova. […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Novi ciklus programa „Moja prva plata“ koji je namenjen mladima

    Nacionalna služba za zapošljavanje je raspisala javni poziv za realizaciju ovogodišnjeg programa podsticanja zapošljavanja mladih „Moja prva plata“, koji će biti realizovan kroz četiri faze.

     

    Prva faza je namenjena isključivo poslodavcima. Oni će od 22. avgusta do 22. septembra moći da se prijave za učešće u programu i objavljuju konkretne radne pozicije sa opisom poslova. Mogu da učestvuju svi privredni subjekti – preduzetnici, mikro, mala, srednja i velika pravna lica, kao i javni sektor.

     

    PROČITAJTE JOŠ: Nova šansa za posao: Potrebni vozači C i E kategorije

     

    Druga faza je namenjena nezaposlenima. Oni će za učešće u programu moći da se prijave od 3. do 31. oktobra.

     

    Treća faza programa odnosiće se na izbor kandidata od strane poslodavaca. Poslodavci će imati mogućnost da sprovode proces selekcije prijavljenih kandidata od samog početka njihovog prijavljivanja.

     

    Četvrta faza realizacije programa podrazumevaće potpisivanje trojnog ugovora između Nacionalne službe za zapošljavanje, poslodavca i izabranog kandidata. Početak sprovođenja programa je u roku od 15 dana od dana formiranja liste oglašenih pozicija poslodavaca sa brojem odobrenih kandidata.

     

    Za ovu godinu je planirano da se u program „Moja prva plata“ uključi do 10.000 mladih starosti do 30 godina, sa najmanje srednjim obrazovanjem i bez radnog iskustva. Program će se sprovoditi kod poslodavca, u privatnom i javnom sektoru, u trajanju od devet meseci. Realizuje se bez zasnivanja radnog odnosa.

     

    Tokom trajanja programa, Nacionalna služba za zapošljavanje će na mesečnom nivou isplaćivati mladima sa srednjim obrazovanjem novčanu naknadu u iznosu od 25.000 dinara. Mladima sa visokim obrazovanjem će isplaćivati 30.000 dinara. Biće uplaćivani i doprinosi za slučaj povrede na radu i profesionalne bolesti.

     

    Ovim programom daje se mogućnost mladima koji nemaju radno iskustvo da obave praksu na konkretnim poslovima kod poslodavca, u cilju sticanja znanja, veština i kompetencija za rad. Na taj način će povećati svoje mogućnosti za zapošljavanje.

     

    U okrugu pre dve godine zaključen 121 ugovor

     

    U Srednjobanatskom okrugu je, u prvom ciklusu ovog programa, 2020. godine, zaključen 121 ugovor sa 84 poslodavca. Angažovano je 121 lice sa evidencije nezaposlenih.

     

    Pozicije na kojima su tada lica angažovana u kompanijama bile su različite – administrativni radnik, knjigovođa, medicinska sestra – vaspitač, monter, optičar, elektromehaničar, limar, mehaničar za poljoprivredne mašine, veterinarski tehničar, kuvar, konobar, prodavac, montažer grafičkog materijala, montažer video-materijala, fizioterapeut, radni terapeut, programer, IT inženjer, web dizajner, pravnik, vaspitač, inženjer zaštite životne sredine, inženjer geodezije, mašinski inženjer, menadžer, itd.

     

    Po završetku prvog ciklusa programa, u našem okrugu 37 mladih se zaposlilo u istoj kompaniji u kojoj su radili, ili kod drugog poslodavca.

     

    Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

     

    Drugi ciklus programa završava se sledećeg meseca, te će tada biti poznati i rezultati. U okrugu je, u ovom ciklusu koji je započeo prošle godine, učestvovalo 80 poslodavaca, u čijim kompanijama su angažovana 93 lica sa evidencije nezaposlenih. Pozicije na kojima su lica angažovana su administrativni radnici, knjigovođe, blagajnici, kuvari, konobari, prodavci, zatim mašinski inženjeri, ekonomisti, stomatolozi, advokatski pripravnici i drugi.

     

    Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Ekonomija

    Konobar, da platimo: Poskupele ugostiteljske usluge

    Ugostiteljske usluge u Srbiji su u martu, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u odnosu na mart 2022. godine poskupele za 9,7 odsto, pri čemu su najviše povećane cene prenoćišta, i […]