• Nova minimalna cena rada od danas iznosi 47.154 dinara neto

    Nova minimalna cena rada od 1. januara 2024. godine umesto dosadašnjih 40.020 dinara iznosi 47.154 dinara neto. To znači da će „minimalac“, bez poreza i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje, umesto dosadašnjih 230 iznositi 271 dinar po radnom času.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Nova minimalna cena rada od danas iznosi 47.154 dinara neto
    Foto: zrenjaninski.com

     

    Zaposleni ima pravo na minimalnu zaradu za standardni radni učinak i vreme provedeno na radu.

     

    PROČITAJTE JOŠ: Smeštaj za radnike nadomak centra grada – cena po osobi 100 evra mesečno (Foto)

     

    „Minimalna cena rada za period od januara do decembra 2024. godine iznosiće 271 dinar neto po radnom času. Na osnovnu bruto zaradu dodaju se prava koja ima zaposleni po ugovoru o radu (topli obrok, regres i minuli rad). Minimalna zarada se isplaćuje na osnovu posebne odluke poslodavca i ne može se isplaćivati duže od šest meseci“, objašnjavaju u Uniji poslodavaca Srbije.

     

    Sve isplate minimalne zarade zaključno sa 31. decembrom 2023. godine obavljaju se po 230 dinara neto po radnom času. Sve isplate koje se obavljaju od 1. januara 2024. iznose 271 dinar po radnom času, bez obzira na mesec za koji se vrši isplata.

     

    Šta kažu u Savezu samostalnih sindikata Srbije

     

    U Savezu samostalnih sindikata Srbije napominju da se opštim aktom, odnosno ugovorom o radu, utvrđuju razlozi za donošenje odluke o uvođenju minimalne zarade. Po isteku roka od šest meseci od donošenja odluke o uvođenju minimalne zarade, poslodavac je dužan da obavesti reprezentativni sindikat o razlozima za nastavak isplate minimalne zarade.

     

    „Minimalna zarada uvećava se za iznos regresa za godišnji odmor, naknade za ishranu u toku rada (topli obrok) i za iznos uvećane zarade za minuli rad, za rad u dane praznika (državnih i verskih), za rad noću i prekovremeni rad“, naglašavaju sindikalci.

     

    Kliknite na ovaj link i zapratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

     

    Prosečna minimalna zarada za 2024. godinu (47.154 dinara) približno je na nivou minimalne potrošačke korpe za oktobar 2022. godine (47.592 dinara).

     

    Ako želite da uđete u IT industriju, evo prilike: Obuka za IT juniore u oblasti veb razvoja

     

    Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Ekonomija