• NEZNATNO SMANJEN IZVOZ IZ SREDNJEG BANATA

    ZRENJANIN – Za prvih osam meseci ove godine obim spoljnotrgovinske robne razmene srednjobanatskog regiona bio je 354 miliona evra, što je u odnosu na isti period prethodne godine smanjenje od 0,4 posto. – Srednjobanatski okrug u ukupnom obimu spoljnotrgovinske razmene Srbije učestvuje sa 1,76 procenata, a u odnosu na Vojvodinu sa 6,23 posto. Privreda srednjobanatskog regiona izvezla […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    NEZNATNO SMANJEN IZVOZ IZ SREDNJEG BANATA

    ZRENJANIN – Za prvih osam meseci ove godine obim spoljnotrgovinske robne razmene srednjobanatskog regiona bio je 354 miliona evra, što je u odnosu na isti period prethodne godine smanjenje od 0,4 posto.

    Pogoni nemačke kompanije "Drekslmajer"
    Pogoni nemačke kompanije „Drekslmajer“

    – Srednjobanatski okrug u ukupnom obimu spoljnotrgovinske razmene Srbije učestvuje sa 1,76 procenata, a u odnosu na Vojvodinu sa 6,23 posto. Privreda srednjobanatskog regiona izvezla je proizvode u vrednosti od 193,2 miliona evra, dok je ostvaren uvoz u iznosu od 160,7 miliona evra – kaže potpredsednik Regionalne privredne komore u Zrenjaninu Momčilo Nikolčić, uz napomenu da je izvoz za 0,4 odsto manji od ostvarenog u istom periodu prethodne godine, dok je uvoz smanjen za 0,5 odsto.

    Istovremeno, za period januar – avgust 2016. godine ostvaren je suficit u spoljnotrgovinskoj razmeni regiona u iznosu od 32,48 miliona evra sa pokrivenošću od 120,2 posto.

    – Na izvoznoj strani najviše su zastupljeni setovi provodnika za paljenje motornih vozila, tekstilni proizvodi od sintetičkih vlakana i proizvodi uljarske industrije, dok su kod uvoza dominirali ostali električni provodnici, izolacioni delovi od plastične mase i setovi provodnika za paljenje – precizira Nikolčić.

    Najveći izvoz ostvaren je u Nemačku, 64,1 milion evra, a zatim Italiju – 52,1 milion evra, dok je Makedonija treća sa 9,9 miliona. Iz Nemačke je najveći uvoz, celih 58,5 miliona evra, iz Italije 36,1, a Rumunije 20,1 milion evra. Najveći suficit je u razmeni sa Italijom – 16 miliona evra. 

    Sve srednjobanatske lokalne samouprave imaju suficit u razmeni, najveći izvoz je iz Zrenjanina – 155,4 miliona evra, pa iz Novog Bečeja 13,5, a Nove Crnje 10,5 miliona.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Ekonomija