• Nekoliko javnih poziva za aktivne mere zapošljavanja i dalje otvoreno

    Nekoliko javnih poziva Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) za aktivne mere zapošljavanja i dalje je otvoreno. Oni su oročeni do 30. novembra, pa je još uvek moguće aplicirati za programe koji uključuju stručnu i finansijsku podršku za zapošljavanje.   Zrenjaninska filijala Nacionalne službe za zapošljavanje je stoga pozvala poslodavce, zainteresovane za programe podrške, da se […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Nekoliko javnih poziva za aktivne mere zapošljavanja i dalje otvoreno

    Nekoliko javnih poziva Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) za aktivne mere zapošljavanja i dalje je otvoreno. Oni su oročeni do 30. novembra, pa je još uvek moguće aplicirati za programe koji uključuju stručnu i finansijsku podršku za zapošljavanje.

     

    Zrenjaninska filijala Nacionalne službe za zapošljavanje je stoga pozvala poslodavce, zainteresovane za programe podrške, da se uključe u neku od finansijskih mera aktivne politike zapošljavanja.

     

    PROČITAJTE JOŠ: “Dijamant” šampion kvaliteta na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu

     

    Program obuke na zahtev poslodavca podrazumeva učešće u finansiranju obuke radi sticanja znanja i veština potrebnih za obavljanje poslova na konkretnom radnom mestu. To važi u slučaju da na evidenciji nezaposlenih Nacionalne službe za zapošljavanje nema lica sa potrebnim znanjima i veštinama. Ovaj program podrazumeva realizaciju obuke u trajanju do 960 časova. Obaveza poslodavca je zasnivanje radnog odnosa sa najmanje 50 odsto polaznika koji su sa uspehom završili obuku. U tom smislu, obuka na zahtev poslodavca je aktivna mera sa dugoročnim efektom.

     

    Program pripravnika za nezaposlene sa srednjim obrazovanjem se sprovodi kod poslodavaca koji pripadaju privatnom sektoru. Program traje do šest meseci. Zasnivanjem radnog odnosa na određeno vreme poslodavac ostvaruje pravo na naknadu troškova zarade za angažovano lice. Tokom realizacije mere, NSZ na mesečnom nivou refundira neto minimalnu zaradu, kao i pripadajuće poreze i doprinose za obavezno socijalno osiguranje. Ključna obaveza poslodavca je da stručno osposobljava pripravnika za samostalan rad u struci i da organizuje polaganje pripravničkog, odnosno stručnog ispita.

     

    Aktivne mere zapošljavanja se realizuju i kroz program sticanja praktičnih znanja i veština

     

    Program sticanja praktičnih znanja i veština realizuje se kroz obavljanje konkretnih poslova, zasnivanjem radnog odnosa kod poslodavca koji pripada privatnom sektoru. Namenjen je nezaposlenim licima bez završene srednje škole, odnosno bez kvalifikacija. Ovim su obuhvaćena i lica koja su završila funkcionalno osnovno obrazovanje odraslih, kao i lica sa srednjim obrazovanjem koja se nalaze na evidenciji nezaposlenih duže od godinu dana. I to bez obzira na vrstu stečenog obrazovanja i radno iskustvo.

     

    PROČITAJTE JOŠ: Dva nova oglasa za posao: Potrebni radnici za rad u Zrenjaninu

     

    Program se realizuje u dva modaliteta. U slučaju zasnivanja radnog odnosa na određeno vreme, program traje šest meseci. U tom slučaju, tri meseca poslodavac ostvaruje pravo na naknadu troškova zarade. Potom tri meseca ima obavezu da zadrži lice u radnom odnosu. Ako poslodavac sa zaposlenim zasniva radni odnos na neodređeno vreme, program traje ukupno 12 meseci.

     

    Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

     

    Javni pozivi za podršku zapošljavanju osoba sa invaliditetom otvoreni su do 31. decembra. Modalitet za koji se poslodavci često opredeljuju je program subvencije zarade za osobe sa invaliditetom bez radnog iskustva. Program omogućuje da poslodavac, koji na neodređeno vreme zaposli takvu osobu, ostvari pravo na subvenciju zarade u trajanju od 12 meseci. Njen iznos je u visini do 75 odsto ukupnih troškova zarade sa pripadajućim doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, ali ne više od iznosa minimalne zarade utvrđene u skladu sa propisima o radu.

     

    Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Ekonomija