Ekonomija Vesti Zrenjanin

Nameštaj Ramona bio je jedan od najpopularnijih proizvoda industrije „Žarko Zrenjanin“

nameštaj ramona

U mnogim dnevnim sobama, kako ovde, tako i u zemljama bivše Jugoslavije, još se mogu pronaći delovi nekadašnje najpopularnije serije nameštaja Ramona, koju je proizvodila Industrija nameštaja „Žarko Zrenjanin“ iz Zrenjanina.

 

Fabrike zvanično nema već dve decenije, a proizvodnje i malo duže. Međutim, nameštaj još traje, što znači da je bio ne samo kvalitetno urađen, nego da i dizajn nije potpuno „demode“.

 

A još je zanimljivije što se čuvena Ramona vrlo često može videti u ruskim serijama. I nekima koje se trenutno emituju.

 

PROČITAJTE JOŠ: Da je preživela, Industrija tepiha „Proleter“ bi dogodine slavila 130 godina postojanja

 

Mnogi ne znaju da je Ramona posebnu popularnost uživala u bivšem Sovjetskom Savezu. Prema pričama svedoka, kupovali su je imućniji odnosno važniji Rusi, direktori i generali.

 

Ramona je sa trake Industrije nameštaja „Žarko Zrenjanin“ izašla 1971. godine i imala je dvadesetak delova, koji su mogli da se kombinuju. Na fioke ste mogli postaviti komodu sa staklom ili bar, a na njih gornje elemente sa policama. Ramona je imala jednokrilni ili dvokrilni orman, čak i pisaći sto.

 

Masivna, izdržljiva, u osnovnoj verziji rađena je u braon, a kao pilot projekat i u beloj boji.

 

I Ramona, ali i druge nezaboravne serije koje su izlazile sa traka fabrike nameštaja, dizajnirao je tim sastavljen isključivo od domaćih umetnika.

 

industrija nameštaja žarko zrenjanin
Foto: Zrenjanin, nekad i sad

 

Početak procvata „Žarka Zrenjanina“

 

Ramona predstavlja početak procvata „Žarka Zrenjanina“, koji se vezuje za 1973. godinu. To je godina velike modernizacije proizvodnje, kada je obnavljana oprema i uspostavljana nova, gotovo automatska linija, što je u to vreme bila retkost na području Jugoslavije.

 

Nove mašine i oprema nabavljeni su iz Italije i Zapadne Nemačke. Ova faza završena je 1975. godine izgradnjom pogona od 6.000 kvadratnih metara. Naredne godine fabrika je u funkciji imala dve linije za sklapanje nameštaja.

 

Za ovaj poduhvat Radna organizacija Industrije nameštaja „Žarko Zrenjanin“ dobila je Nagradu oslobođenja Vojvodine.

 

Koliko je nameštaj iz fabrike „Žarko Zrenjanin“ bio popularan u Istočnoj Evropi, a posebno Rusiji, govori podatak da je tih godina ugovoreno opremanje hotela u Moskvi sa 4.000 kreveta, a gotovo 30 odsto kompletne proizvodnje bilo je namenjeno izvozu. Godine 1979. kompletna fabrika imala je 804 zaposlena, od čega je 773 živelo u Opštini Zrenjanin.

 

Sedamdesetih godina prošlog veka „Žarko Zrenjanin“ doživljava svojevrsni vrhunac na planu produkcije i plasmana proizvoda. A samo deset godina kasnije počinju problemi.

 

Kriza je u zemlji, već se u vazduhu nazire njen raspad, menjaju se uslovi poslovanja… Stečaj je uveden 1987. godine i trajao je do 1989. Broj radnika je znatno smanjen, nešto ih je više od 250. Plata nema.

 

Kliknite na ovaj link i zapratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

 

Novi vek fabrika dočekuje u problemima, nadajući se ipak da može da preživi. To se, nažalost, nije desilo. Putem javnog nadmetanja, fabriku je 2003. godine kupilo slovenačko preduzeće „Kolpa“. I tako se nekadašnji statusni simbol, nameštaj iz zrenjaninske fabrike, preselio u sećanje.

 

Preživeo je, istina, i u nekim dnevnim sobama, predsobljima i u malim oglasima.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak
sinovoz