• Najbolja rešenja za zagrevanje prostorija vašeg doma

    U najboljem scenariju vaš dom poseduje sistem za centralno grejanje. Bilo da živite u stanu i posao loženja obavljaju zaposleni gradske toplane ili ste u kući i ložite sami, znate da je u svakoj prostoriji vašeg doma toplo taman onoliko koliko želite da bude. Međutim, mnoga domaćinstva, naročito po manjim mestima širom zemlje, ne poseduju […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Najbolja rešenja za zagrevanje prostorija vašeg doma

    U najboljem scenariju vaš dom poseduje sistem za centralno grejanje. Bilo da živite u stanu i posao loženja obavljaju zaposleni gradske toplane ili ste u kući i ložite sami, znate da je u svakoj prostoriji vašeg doma toplo taman onoliko koliko želite da bude. Međutim, mnoga domaćinstva, naročito po manjim mestima širom zemlje, ne poseduju centralno grejanje.

     

    Neko prostorije svog doma zagreva klima uređajem, neko loži kaljevu peć ili tradicionalni „smederevac“ ili „kreku“ u centralnoj sobi, u kojoj se najviše boravi. Neporecivo svaka od ovih metoda grejanja ima prednosti, ali i nedostatke. Recimo, klima uređaji mogu imati smetnje u radu kada su veliki minusi napolju, dok loženje uglja i drveta zahteva fizičku snagu i puno čišćenja pre i nakon svakog loženja. Osnovni problem je neravnomerna zagrejanost vašeg doma – dok su jedna ili dva sobe u kući tople, u ostalima je hladno.

     

    Šta učiniti sa prostorijama kojima je potrebno dodatno grejno telo? Kao i uvek, Shopper ima rešenje – u bogatoj ponudi proizvoda namenjenih privatnoj ili profesionalnoj upotrebi pronaći ćete veliki broj radijatora, grejalica različite namene, električnih kamina i drugih grejnih tela.

     

    Kako odabrati pravo? Dozvolite da vas upoznamo sa karakteristikama svakog od njih:

     

    Grejalice

     

    Postoji mnogo faktora koje treba uzeti u obzir pri kupovini električnih grejalica (poput snage, prostora, izgleda, itd), ali jedno od često postavljanih pitanja je da li je bolje odabrati podnu ili zidnu grejalicu?

     

    Podna grejalica je konvektorska grejalica. Kod takvih grejalica, hladan vazduh ulazi u grejač kroz otvor za ventilaciju, a vruć vazduh se raspršuje kroz metalna rebra koja se zagrevaju strujom. Pošto je topli vazduh lakši i podiže se do vrha, a hladni je teži i taloži se na dnu prostorije, grejač sa postoljem cirkuliše topao vazduh zagrevajući prostoriju sa nižeg nivoa.

     

    Zidna grejalica koristi ventilator za veoma brzo raspršivanje vrućeg vazduha u prostoriju tako što zagreva „element“ koji ventilator koristi za uduvavanje vrućeg vazduha u prostoriju. Zidni grejači ubrzavaju proces cirkulacije vazduha i stoga ih je dobro kombinovati sa termostatom, kako se prostorija ne bi previše zagrejala prerano.

     

    Iako su sve opcije grejalica odlične, kako biste maksimalno iskoristili svoj uređaj, treba da imate na umu sledeće faktore:

     

    Disperzija toplote. Zidne grejalice su odlične u prostorijama koje želite da se brzo zagrejete. Ventilator pomaže u cirkulaciji vazduha kroz prostoriju, dok se podnožje oslanja samo na prirodni proces konvekcije. Sa zidnim grejalicama možete uštedeti na troškovima za struju, jer je potrebno manje vremena za zagrevanje prostorije.

     

    Nivo buke. Zidne grejalice prave gotovo neprimetan nivo buke kada su ventilatori uključeni, ali su tiše od prosečnog frižidera. Podne su gotovo nečujne.

     

    Ušteda prostora. Zidne grejalice su kompaktnije i koriste manje prostora na zidu, što vam daje veću fleksibilnost pri rasporedu nameštaja.  To može pomoći u uštedi dragocenog prostora, posebno u manjim prostorijama gde se čini da nikada nema dovoljno mesta za sve.

     

    Radijatori

     

    Radijatori rade tako što crpe toplotu iz vode, pare ili se zagrevaju električnom energijom. Zatim koriste tu toplotu za zagrevanje okolnog vazduha. Na taj način se mogu efikasno koristiti za zagrevanje svih prostorija vašeg doma.

     

    Napravljeni su od različitih vrsta metala koji je odličan provodnik toplote. Topla voda ili para putuju kroz radijator, a spoljašnja rebra se prirodno zagrevaju tokom vremena. Kako se rebra zagrevaju, zagreva se i okolni vazduh.

     

    Radijatori su jedan od najstarijih i najefikasnijih načina zagrevanja doma. Shopper grejalice i radijatori se i danas koriste u domovima širom sveta i postoji samo nekoliko efikasnijih opcija na koje se možete osloniti. I dalje su poželjni zbog svoje jednostavnosti i sposobnosti da ravnomerno i udobno zagrevaju prostor. Da biste maksimalno iskoristili sistem radijatorskog grejanja ili odlučili da li su radijatori prava opcija za vas, važno je da razumete kako funkcionišu.

     

    Radijatori imaju mnoštvo rebara i napravljeni su od neke vrste metala poput livenog gvožđa. Rebra su dizajnirana da povećaju površinu radijatora tako da metal dođe u kontakt sa više vazduha. Kako se vazduh koji okružuje radijator zagreva, on se podiže i udaljava, a novi hladniji vazduh ulazi da zauzme njegovo mesto. Rotaciona struja vazduha se formira oko radijatora zbog čega se sav vazduh u prostoriji polako zagreva.

     

    Električni kamini

     

    Električni kamin može transformisati svaku prostoriju, isplativ je i energetski efikasan. Takođe se može koristiti sa ili bez grejanja, pružajući uživanje u prijatnom sjaju vatre tokom cele godine. Iako su ovo velike pogodnosti, da li su električni grejači za kamin efikasni? Apsolutno.

     

    U poređenju sa kaminom na gas ili drva, električni kamin zahteva manje materijala i energije za proizvodnju toplote. Kupovinom električnog kamina činite više od odabira efikasnog rešenja za grejanje, pomažete životnoj sredini tako što ne sagorevate prirodne resurse ili ispuštate toksične gasove u atmosferu.

     

    Ne samo da su električni kamini pristupačna opcija grejanja, već istraživanja takođe pokazuju da se do 50% toplotne energije koju generišu druge opcije kamina gubi dok se apsorbuje u atmosferu. Električni kamin, s druge strane, osigurava da se gubi malo ili nimalo energije – toplota koju pružaju se raspršuje direktno u prostoriju. Ne gubi se kroz posebne ventilacije ili dimnjake koje zahtevaju druge vrste kamina.

     

    Još jedna prednost – dostupne su razne vrste električnih kamina, samostojeći, montažni ili ugradni, a instalacija svakog od njih je izuzetno brza i jednostavna.

     

    Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 1

    1. Ekoloski radijatori kao moderno i recionalno resenje za zagrevanje prostorija.

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Ekonomija