• NA PRODAJU SLIKE IZ PIVARE, NIKO IM NE ZNA PRAVU VREDNOST

    ZRENJANIN – Na spisku od nekoliko stotina krupnijih i sitnijih, jeftinijih i skupljih stvari, koje je za prodaju oglasio stečajni upravnik Zrenjaninske industrije piva Dragan Božić, našlo se i dvadesetak umetničkih slika.     – Prodaju se kompletna oprema i zalihe, a procenjena ukupna vrednost je 66,6 miliona dinara. Metod prodaje je prikupljanjem ponuda – objašnjava […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    NA PRODAJU SLIKE IZ PIVARE, NIKO IM NE ZNA PRAVU VREDNOST

    ZRENJANIN – Na spisku od nekoliko stotina krupnijih i sitnijih, jeftinijih i skupljih stvari, koje je za prodaju oglasio stečajni upravnik Zrenjaninske industrije piva Dragan Božić, našlo se i dvadesetak umetničkih slika.

     

    pivara

     

    – Prodaju se kompletna oprema i zalihe, a procenjena ukupna vrednost je 66,6 miliona dinara. Metod prodaje je prikupljanjem ponuda – objašnjava Božić za portal zrenjaninski.com.

     

    O umetničkim slikama, fotografijama i duborezima Božić nije znao da kaže ništa više, a ni u opisu dela koja se prodaju po ceni od 105, pa do 5.268 dinara nema više objašnjenja. Za neke slike se zna autor, za većinu ne. Pojedine predstavljaju poklone pivara u okruženju. Ima ulja, ali i akvarela kao što je „Ćuprija četir’ konja debela“. Postavlja se pitanje da li su slike vredne ili nisu, i ko im je procenio vrednost na jedan ili 50 evra.

     

    – Niko nas iz pivare nije zvao da utvrdimo ko su autori dela, i da li slike imaju vrednost, pa ne znamo ni ko je odredio cenu – rekli su nam u Narodnom muzeju Zrenjanin.

     

    Koje su slike u pitanju ne znaju ni u Savremenoj galeriji, ali dodaju da čak i da slike nemaju neku umetničku vrednost, dokumentarnu imaju svakako.

     

    – One su odraz vremena, vezane su za pivaru, za način života i razmišljanja tog doba. To važi i za fotografije – objašnjavaju u Savremenoj galeriji.

     

    Zrenjanin planira ove godine da otvori Muzej piva. Da li bi možda neka od slika ili fotografija bila dobrodošla u postavci?

     

    – Sigurno je da bi, ali mi smo već spasili ono što se spasti moglo. Šta se nalazi od slika na ovom spisku ne znam, niko nas nije kontaktirao tim povodom, ali znam da neke slike postoje. Kad smo ranije tražili da se nešto izuzme iz stečajne mase, rečeno nam je da je cilj Odbora poverilaca da proda što više od imovine bivše Zrenjaninske industrije piva, po što većoj ceni, kako bi se namirili poverioci – objašnjava za portal zrenjaninski.com Vojislav Cvejić iz Turističke organizacije grada Zrenjanina, inače jedan od idejnih tvoraca Muzeja piva.

     

    Slučaj pivare u Zrenjaninu nije usamljen. Na sličan način prodate su u stečaju, ili u privatizaciji, mnoga preduzeća. Šta je od umetnina otišlo na spisku opreme i zaliha, zajedno sa bravama, telefonskim aparatima i kompjuterima iz prošlog veka, niko ne zna. Zanimljivo je, recimo, da je na spisku opreme Zrenjaninske industrije piva, oglašene za prodaju, vrednost pištolja duplo skuplja od umetničke slike ili duboreza braće Bakić.

     

    Inače, ponude koje pristignu na poziv stečajnog upravnika biće otvorene 30. januara, u 11.15 časova, u prostorijama pivare.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Ekonomija