• Mnogi su otpisali ovu fabriku, a ona je ponovo počela proizvodnju!

    Nakon brojnih poslovnih problema koji su pre više godina rezultirali štrajkom radnika i obustavom proizvodnje, zatim uvođenjem stečaja, a onda i prodajom pogona fabrike, u zrenjaninskoj Hemijskoj industriji „Luxol“ ponovo se proizvodi!   Kako saznajemo, iz pogona ove nekada čuvene kompanije ponovo izlaze Helenton šamponi, balzami, boje i gelovi za kosu, zatim Antiperutin šamponi, Luksol […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Mnogi su otpisali ovu fabriku, a ona je ponovo počela proizvodnju!

    Nakon brojnih poslovnih problema koji su pre više godina rezultirali štrajkom radnika i obustavom proizvodnje, zatim uvođenjem stečaja, a onda i prodajom pogona fabrike, u zrenjaninskoj Hemijskoj industriji „Luxol“ ponovo se proizvodi!

     

    Kako saznajemo, iz pogona ove nekada čuvene kompanije ponovo izlaze Helenton šamponi, balzami, boje i gelovi za kosu, zatim Antiperutin šamponi, Luksol sapuni i drugi proizvodi.

     

    Proizvodnja je obnovljena nakon što je fabriku, posle niza bezuspešnih pokušaja prodaje, kupio poznati zrenjaninski privrednik Dragan Raca, vlasnik preduzeća „Raca“, koje se bavi poljoprivrednom proizvodnjom, trgovinom, na veliko i malo, žitaricama, uljaricama, semenima, veštačkim đubrivom, zaštitnim sredstvima, ali i prodajom nove i polovne poljoprivredne mehanizacije.

     

    Međutim, Dragan Raca, osim što je potvrdio naša saznanja, nije želeo da govori za medije o obnavljanju proizvodnje u „Luxol“-u, tako da nismo uspeli da saznamo koliko radnika je angažovano i kakvi su planovi za naredni period.

     

    luxol

     

    Stečajni postupak u „Luxol“-u uveden je krajem 2011. godine, nakon brojnih poslovnih problema koji su stigli ovu firmu, ali i njenog većinskog vlasnika – Fabriku lekova „Jugoremedija“. Po podacima Narodne banke Srbije, „Luxol“ je u to vreme bio u blokadi „teškoj” 129,2 miliona dinara, a svoje obaveze nije mogao uredno da izmiruje još od 29. novembra 2010. godine. Fabrika je, između ostalog, bila dužna radnicima za plate, ali i državi na ime poreza.

     

    Pričalo se svojevremeno o dolasku inostranog strateškog partnera, govorilo se da su pregovori, navodno, u toku, mada se naposletku pokazalo da od toga neće biti ništa. Preko stotinu radnika je upućeno na plaćeno odsustvo, proizvodnja je obustavljena, a u fabrici nije bilo ni struje.

     

    Bez obzira što je formalno ispunjavao sve uslove za otvaranje stečaja, Privredni sud u Zrenjaninu nije mogao da donese takvo rešenje dok „Luxol“, kao formalni predlagač stečaja, nije obezbedio 850.000 dinara, kao predujam za plaćanje neminovnih troškova stečajnog postupka. Kada je i to učinjeno, a to je uradila beogradska firma „Multi BG“, čiji je vlasnik i direktor Raman Idrizi, stečaj je otvoren. Za stečajnog upravnika je imenovan Milan Nićetin, koji je, predočavajući svoj prvi izveštaj o stanju u „Luxol“-u, naveo da je fabrika, koja se bavi proizvodnjom preparata za ličnu higijenu, 2009. i 2010. godinu završila sa neto gubitkom od 29, odnosno 63 miliona dinara.

     

    Stečaj se, kako to već biva kod nas, odužio, a za to vreme stečajni upravnik je pokušavao da proda imovinu fabrike, kako bi bili namireni poverioci, međutim za nju nije bilo interesenata, sve dok se februara prošle godine nije pojavio Dragan Raca. Jedno vreme proizvodni pogoni su bili dati u zakup jednom novosadskom preduzeću.

     

    Za sada je nemoguće prognozirati da li će Raca uspeti da na stare staze slave vrati „Luxol“, preduzeće koje je osnovano davne 1884. godine i koje je šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka bilo poznato kao proizvođač sapuna namenjenog specijalno Josipu Brozu Titu i njegovom maršalatu.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp

    Tagovi:

  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Ekonomija

    Konobar, da platimo: Poskupele ugostiteljske usluge

    Ugostiteljske usluge u Srbiji su u martu, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u odnosu na mart 2022. godine poskupele za 9,7 odsto, pri čemu su najviše povećane cene prenoćišta, i […]