• „Linglong“ – država u državi u kojoj su urušena radnička i socijalna prava

    Kada je pre tri godine počelo ograđivanje stotinak hektara gradilišta kineske fabrike guma „Linglong“, građani Zrenjanina šalili su se kako se podiže kineski zid.   Danas se čini da je ovo granica unutar koje prestaju da važe zakoni Republike Srbije, a mnogima više nije do šale. Da li će direktor „Linglonga“ u narednom periodu biti […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    „Linglong“ – država u državi u kojoj su urušena radnička i socijalna prava

    Kada je pre tri godine počelo ograđivanje stotinak hektara gradilišta kineske fabrike guma „Linglong“, građani Zrenjanina šalili su se kako se podiže kineski zid.

     

    Danas se čini da je ovo granica unutar koje prestaju da važe zakoni Republike Srbije, a mnogima više nije do šale. Da li će direktor „Linglonga“ u narednom periodu biti najuticajnija politička ličnost u ovom gradu, ali i šire, kako to predviđa zrenjaninski politikolog Miroslav Samardžić?

     

    Raste postrojenje, ali i broj prijava

     

    Da se na placu buduće kineske fabrike guma zida bez građevinske dozvole, potvrdio je aprila prošle godine i državni organ – pokrajinski građevinski inspektor, naredivši zatvaranje dela gradilišta i rušenje objekata. Međutim, tu se stalo jer ni dva meseca kasnije Pokrajinski sekretarijat za građevinarstvo „nije imao informacije“ o tome da li je investitor zaista postupio po naloženom.

     

    Zato i ne čudi zaključak pravnika Regulatornog instituta za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) da je u pitanju projekat koji se „realizuje suprotno važećim zakonima Republike Srbije, uz brojne zloupotrebe“. U dvema studijama slučaja o ovoj investiciji, predočili su da je „Linglongu“ nezakonito odobrena državna pomoć (96 hektara poklonjenog zemljišta i 75,8 miliona evra subvencija), da im se toleriše građenje bez građevinske dozvole, kao i da se dosledno krše procedure oko procene uticaja gumare na životnu sredinu. Za to su najviše odgovorne ovdašnje javne vlasti koje, kako beleži RERI, pokazuju neviđenu popustljivost prema investitoru.

     

    Zbog nelegalne gradnje, ovo udruženje je podnelo dve krivične prijave (u julu 2020. i u junu 2021. godine). Prva je odbačena, na šta je podnet prigovor, navodi pravna ekspertkinja RERI-ja Hristina Vojvodić.

     

    – Međutim, zrenjaninsko Više javno tužilaštvo ga je odbilo sa argumentacijom da građenje suprotno izdatoj građevinskoj dozvoli nije krivično delo, za razliku od građenja bez građevinske dozvole. To naravno, nije u skladu sa pravnom praksom, ali ni osnovnom logikom pravničkog razmišljanja. To bi značilo da ja kao investitor mogu da dobijem dozvolu za portirnicu, na primer, a da umesto toga krenem da gradim fabriku. I onda inspektor može da mi naloži da to više ne radim, ali ja neću krivično odgovarati. Ovakvim kreativnim odlukama Više javno tužilaštvo u Zrenjaninu zaista pravi opasne presedane kojima se obesmišljava pravni poredak Srbije – objašnjava Vojvodić.

     

    Dodaje da se, prema njihovim informacijama, po drugoj krivičnoj prijavi, kao i po onoj koju je podneo Građanski preokret, i dalje postupa.

     

    Pored toga, RERI je u vezi sa izgradnjom gumare podneo i 15 tužbi Upravnom sudu smatrajući da procedure procene uticaja na životnu sredinu i izdavanja građevinskih dozvola nisu sprovedene u skladu sa zakonom. Prve presude pred Upravnim sudom očekuju tokom ove godine, kaže Hristina Vojvodić.

     

    linglong
    Ignorisane naredbe o rušenju bespravne gradnje

     

    Radnici potencijalne žrtve trafikinga

     

    Još krivičnih prijava je lane pristiglo „Linglongu“, i to u vezi sa položajem radnika angažovanih na njihovom gradilištu. Naime, jesenas su aktivisti za ljudska prava i novinari upozorili da su više stotina vijetnamskih građevinaca potencijalne žrtve trgovine ljudima i radne eksploatacije, što je prijavljeno Višem javnom tužilaštvu u Zrenjaninu, kao i drugim institucijama. Nije jasno da li oni uopšte imaju dozvole za boravak i rad u Srbiji. BIRN je došao do ugovora koje su ovi radnici zaključili sa firmama podizvođačima na izgradnji gumare, zaključivši da se njima krši niz odredbi Zakona o radu.

     

    Inicijativa za ekonomska i socijalna prava A11 podnela je krajem prošle godine dve krivične prijave protiv kompanije „Linglong International Europe“ zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili povredu prava na štrajk, kao i krivično delo protivpravno lišenje slobode ograničenjem slobode kretanja radnika iz Vijetnama.

     

    Nadležne institucije su na ove navode reagovale ćutanjem, kao i objavama da je gradilište „Linglonga“ najkontrolisanije u državi i da nisu utvrđene bitnije nepravilnosti u dosadašnjem radu.

     

    U Srbiji je zabranjeno snimati samo objekte koji su prema Uredbi Vlade od strateškog značaja, što se obeležava znakom sa karakterističnim simbolom. Međutim, kada je reč kompleksu buduće gumare – to određuju uniformisani radnici poslati sa gradilišta „Linglonga“. O ometanju snimanja mogu posvedočiti građanski aktivisti, kao i više novinarskih ekipa.

     

    Miroslav Samardžić u autorskom tekstu za „Građanski preokret“ navodi da iskustva iz drugih država svedoče da se među kineskim radnicima nalazi i ne mali broj pripadnika bezbednosnih službi Kine. Smatra da je realno očekivati da oni neće delatnost ograničavati samo na radnike iz svoje države.

     

    Nisu slučajno baš u Srbiji

     

    On dalje ističe da je izvesno da će „Linglong“ zbog ogromne vrednosti investicije kraj Zrenjanina imati politički uticaj u celoj državi. Bez obzira na to ko je bude činio, lokalna vlast neće smeti da donese nijednu odluku koja ne odgovara ovoj fabrici, beleži politikolog.

     

    Kineska gumara ponaša se kao država u državi onoliko koliko joj to dozvoli Republika Srbija, ističe Hristina Vojvodić.

     

    – Problem nastaje kada kompanija, osnažena izostankom reakcije državnih organa, započne da tumači uslove Zavoda za zaštitu prirode ili saglasnost na studiju o proceni uticaja na životnu sredinu kao „birokratske zavrzlame“, a zakone Srbije kao instruktivne odredbe kojih se može pridržavati ukoliko ne želi, ali i ne mora – objašnjava pravnica RERI-ja.

     

    Po svemu sudeći, na to je niko i neće naterati – u državi u kojoj su urušena radnička i socijalna prava i koja, kako navodi politikolog dr Radivoje Jovović, privikava svoje građanstvo da će biti eksploatisani, savremeni robovi hiperkapitalističkog sistema. „Linglong“ je samo eskalacija toga i nije slučajno što se našao baš u Srbiji, gde jačaju autoritarne i nedemokratske tendecije, objasnio je Jovović na nedavno održanoj tribini u Zrenjaninu.

     

    – Ne glorifikujem EU i tzv. Zapad, ali tamošnji finansijski centri ipak zahtevaju poštovanje određenih procedura, vladavine prava i demokratskog sistema. Međutim ovdašnji lokalni diktatori sada mogu da zagrabe novac od mega sila sa autoritarnim i delimično totalitarnim režimima u usponu, poput Kine – konstatuje Jovović i zaključuje da promena neće biti dokle god je autoritarni režim na vlasti.

     

    Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

     

    Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 3

    1. Još jedan od pokazatelja da treba glasati protiv aktuelne vlasti na izborima.

    2. Одличан текст у право време. Слобода говора је лек против нормализације ненормалног.

    3. Država u državi???!!!
      E dragi moji sugrađani,nam tek sledi apokalipsa!!!
      I samo još jedan zaključak-otrovali ste nam zemlju,a zbog trenutne situacije cena žitarica ide u statosferu! Izgleda je bolje da žvaćemo gumu,nego da da jedemo vruća leba

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Ekonomija