Ekonomija Vesti Zrenjanin

„Linglong“ 30. marta polaže kamen temeljac za svoje pogone u Zrenjaninu

linglong

Početak realizacije najveće direktne strane investicije u Srbiji i najveće privredne investicije u Zrenjaninu ikada biće obeležen simboličnim polaganjem kamena temeljca naredne subote, 30. marta. Reč je o pogonima za proizvodnju pneumatika kineske kompanije “Šandong Linglong Tajr”.

 

Svečanosti u industrijskoj zoni “Jugoistok – Ečka” u Zrenjaninu prisustvovaće državni vrh, čelnici AP Vojvodine, Grada Zrenjanina i Ambasade Kine u Srbiji. Najavljen je i dolazak kompletnog rukovodstva kompanije “Šandong Linglong”.

 

Pripreme za otvaranje gradilišta su u punom jeku. Na terenu se već nekoliko dana nalazi građevinska mehanizacija za izvođenje zemljanih radova. Na drugom kraju budućeg gradilišta, na dve lokacije uzorkuje se zemljište. Raščišćava se i pojas uz samu saobraćajnicu Zrenjanin – Ečka, obodom industrijske zone.

 

Podsećamo, reč je o investiciji od nacionalnog značaja, u vrednosti od skoro milijardu dolar. Ona za sobom nosi i niz pratećih projekata čijom će realizacijom, praktično, biti promenjena ekonomska struktura ne samo grada Zrenjanina, već i celog Banata. Uz kompaniju “Linglong” biće prisutna još najmanje dva velika kooperanta, čija najavljena ulaganja takođe prevazilaze sto miliona dolara. Planira se i da transport velikih količina proizvoda iz Zrenjanina ka zapadnoevropskim destinacijama bude realizovan novim auto-putem do Beograda i brzom saobraćajnicom do Novog Sada.

 

linglong

 

Kinezi zainteresovani i za izgradnju rezidencijalnog naselja

 

Zrenjanin je jedini u Republici Srbiji mogao investitoru da ponudi više od 130 hektara gradskog građevinskog zemljišta na jednoj lokaciji. Ta mogućnost je stvorena nakon što je proširena industrijska zona “Jugoistok” na čak 550 hektara. Time je kineskoj kompaniji omogućeno da podigne pogone koji će svojim gabaritom činiti svojevrsnu kapiju na ulazu u grad iz pravca Beograda. O razmerama budućeg kompleksa možda najbolje govore podaci da će samo proizvodne hale zauzimati preko 70 hektara, a da će potrošnja energenata biti jednaka gotovo ukupnoj potrošnji celog grada. Dnevna proizvodnja pneumatika biće na nivou od preko 35 hiljada komada. To odgovara najavljenoj godišnjoj proizvodnji od oko 13 miliona. U fabrici će biti zaposleno najmanje 1.200 radnika.

 

Takođe, čelnici “Linglonga” zainteresovani su za izgradnju rezidencijalnog naselja u Zrenjaninu, sa nekih 300 – 350 stambenih jedinica.

 

linglong

 

Podeli članak

6 Comments

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

  • Skoro 14 miliona guma godisnje, uglavnom za automobile i specijalne masine, jednim delom za prvu ugradnju.

 • KADA DUNE „KOŠAVA“ ILI JUŽNI VETAR, SETIĆETE SE STAROG „RADIJATORA“ I KAKO JE BILO DOMAĆICAMA U KOMŠILUKU, KADA SU SUŠILE VEŠ!!!???
  GUMA SE PRAVI OD KAUČUKA, RAZNIH DODATAKA I ČAĐI…ČAĐI…!!!
  DA POTSETIM STANOVNIKE OVOG DELA BANATA, DA JE DRUŠTVO ZA ZAŠTITU ŽIVOTNE SREDINE „OKANJ“-ELEMIR, PRE 20-AK GODINA ODBRANILO-ODBILO GRADNJU „ČAĐARE“-FABRIKE ČAĐI, U KRUGU FABRIKE SINTETIČKOG KAUČUKA!!!
  VRLO LOŠA POZICIJA, TE „GUMARE“, PREMA GRADU ZRENJANINU, A, I ŠTETA, ZA TU KVALITETNU ZEMLJU!!!
  ALI, KO PITA PAORE
  PREKOR IZ ELEMIRA!

 • Niko me neće ubediti da proizvodnja 35.000 pneumatika DNEVNO neće imati katastrofalne posledice po čovekovu okolinu banatske žitnice.Sve to zbog 1000 bednih platica uz šikaniranje kineskih šefova.

 • Kada pocinju da se grade ostale fabrike dobavljaca, fabrika cink-oksida i pertohemijska fabrika?

sinovoz