Ekonomija

KONAČNO: Sanacija puta do Žabaljske raskrsnice

ZRENJANIN – Dugo iščekivana sanacija puta Zrenjanin – Novi Sad, na deonici od izlaza iz grada do Žabaljske raskrsnice, trebalo bi da počne ove godine, saopšteno je tokom predstavljanja ovog projekta u Multimedijalnoj sali Gradske kuće.

Mnogi atarski putevi ugrožavaju saobraćaj
Mnogi atarski putevi ugrožavaju saobraćaj

Predstavnici „Instituta za puteve“ iz Beograda rekli su da Javno preduzeće „Putevi Srbije“ sprovode projekat uređenja državnih puteva I – b reda na području republike, koji se finansira sredstvima Svetske banke, Evropske investicione banke, Evropske banke za obnovu i razvoj i delom iz državnog budžeta. Vrednost čitavog projekta, na nivou Srbije, iznosi oko 400 miliona dolara.

A, jedna od deonica predviđenih ovim projektom je i Zrenjanin – Žabaljska raskrsnica, u dužini od 24 kiometra. Uskoro se očekuje raspisivanje tendera i odabir izvođača radova, koji bi posao trebalo da završi u roku od godinu dana.

– Osim kompletne zamene asfaltnog sloja na toj saobraćajnici, uslediće i rekonstrukcija raznih priključaka i raskrsnica i postavljanje nove saobraćajne signalizacije. Posebnu pažnju obratili smo na pet raskrsnica, kao i na priključke atarskih puteva, s obzirom na njihov velik broj i neadekvatan raspored. Često poljoprivrednici sami naprave izlaz iz njiva, mimo postojećih atarskih puteva, što predstavlja velik problem po bezbednost saobraćaja – rekao je odgovorni projektant za ovu deonicu Miroslav Zelenbaba.

Kako je objasnio, najveća izmena biće u zoni Žabaljske raskrsnice, gde je, umesto sadašnjih semafora, predviđena izgradnja kružnog toka, kao i proširenja, odnosno autobuskog stajališta. Još dve manje raskrsnice – „stara“ Žabaljska i raskrsnica kod mosta preko Tise, za skretanje na stari Aradački put i izletište, biće proširene, što će povećati njihovu preglednost, samim tim i bezbednost.

Određene izmene pretrpeće i raskrsnica Zrenjanin – Aradac, gde se dva puta ukrštaju pod nepovoljnim uglom.

Tokom prezentacije naglašeno je da je, po svim tehničkim elementima, saobraćajnica Zrenjanin – Žabaljska raskrsnica projektovana kao autoput, bez obzira na to što će brzine biti ograničene na 80 kilometara na čas.

Podeli članak

1 Comment

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.