• KO JE ZAPRAVO „ESSEX“ KOJI GRADI FABRIKU U ZRENJANINU?

    ZRENJANIN – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je juče polaganju kamena temeljca za nove proizvodne pogone koje u zrenjaninskoj Industrijskoj zoni „Jugoistok – Ečka“ gradi južnokorejska kompanija „Essex“. A o kakvoj kompaniji je zaista reč, istraživao je informativni portal zrenjaninski.com.     Razvoj kompanije „Supperior Essex“ može se pratiti od 1930. godine kada je u […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    KO JE ZAPRAVO „ESSEX“ KOJI GRADI FABRIKU U ZRENJANINU?

    ZRENJANIN – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je juče polaganju kamena temeljca za nove proizvodne pogone koje u zrenjaninskoj Industrijskoj zoni „Jugoistok – Ečka“ gradi južnokorejska kompanija „Essex“. A o kakvoj kompaniji je zaista reč, istraživao je informativni portal zrenjaninski.com.

     

    Essex

     

    Razvoj kompanije „Supperior Essex“ može se pratiti od 1930. godine kada je u Detroitu (SAD) osnovana „Essex Grupa“, tada zvanični proizvođač opreme za prve automobile kompanije „Ford“. Grupa 1936. godine započinje sa proizvodnjom magnetne žice, a do 1965. proizvodnja se odvija u 44 fabrike širom severnoameričkog kontinenta. Spajanjem „Essex Grupe“ i kompanije „Superior Cable“, američke kompanije specijalizovane za proizvodnju telefonskih kablova i žice, 1999. godine nastaje „Superior Essex“.

     

    Sedište kompanije „Superior Essex“ je u Atlanti i danas je globalni lider sa 85 godina iskustva u proizvodnji i distribuciji bakarnih i aluminijumskih žica. Proizvodni pogoni ove kompanije se nalaze čak u devet država na tri kontinenta, u SAD-u, Kanadi, Meksiku, Kini, Maleziji, Nemačkoj, Italiji, Ujedinjenom Kraljevstvu i Francuskoj. Prema podacima za 2017. godinu kompanija ima 3.100 zaposlenih i ostvaruje ukupne prihode od dve milijarde dolara.

     

    „Superior Essex“ se od 2008. godine nalazi u sastavu „LS Grupe“, južnokorejskog lidera u oblasti elektromaterijala i elektronike, čiji ukupni promet iznosi 19 milijardi dolara. „LS Grupa“ vodi aktivnu investicionu politiku i kontinuirano ulaže u istraživanje i razvoj inovativnih rešenja i proizvoda, kako bi odgovorila na sve potrebe kupaca i ostvarila pozitivan uticaj na životnu sredinu i lokalnu zajednicu.

     

    „Essex Europe“, evropska podružnica kompanije „Superior Essex“, vodeći je evropski dobavljač žice za proizvodnju transformatora, motora i generatora, a primarne industrije kojima isporučuje svoje proizvode su automobilska, industrija električnih motora i energetska industrija. Sa udelom od 20 odsto, „Essex“ je lider na evrpskom tržištu magnetne žice.

     

    Proizvodi kompanije „Essex“ koriste se u raznovrsnim uređajima sa električnim motorima uključujući industrijske motore, generatore, transformatore, a njihova upotreba raste usled razvoja obnovljivih izvora energije (vetrogeneratora), kao elektronskih i hibridnih automobila.

     

    Fabrika u Zrenjaninu prvi je proizvodni pogon kompanije „Essex“ na teritoriji istočne Evrope. Ukupna vrednost ove investicije iznosi 30 miliona evra, a za sve buduće zaposlene obezbeđena je stručnu obuka u Nemačkoj.

     

    Fabrika će zauzimati 15.000 kvadratnih metara i biće fokusirana na proizvodnju emajliranih bakarnih žica. Početak proizvodnje planiran je odmah po završetku izgradnje fabričke hale, početkom četvrtog kvartala ove godine.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Ekonomija