Ekonomija Vesti Zrenjanin

Klub bogatih čine i 353 Zrenjaninca, njihove zarade raja samo sanja

klub bogatih
Foto: Pixabay

Podaci o porezu na dohodak građana uvek izazivaju veliku pažnju javnosti, jer se radi o sumama o kojima obični smrtnici, koji nisu u prilici da uđu u klub bogatih, mogu samo da sanjaju.

 

Sudeći po tim brojkama, lestvica se u Srbiji iz godine u godinu podiže, a broj onih koji su vešti da zarade raste. Zarada za prošlu godinu koju je trebalo makar malo preći bila je, kao i obično, trostruka prosečna plata za 2018, što je bilo 2.470.644 dinara.

 

Samo godinu pre za plasman u klub bogatih obveznika taj iznos bio je 2.375.236 dinara. Ove godine je i više bogatih prijavilo porez – 25.612, dok ih je lane bilo 23.238.

 

U Zrenjaninu su 353 osobe prijavile da su imale zaradu veću od trostrukog godišnjeg proseka.

 

Pročitajte još: Pred Privrednim sudom u Zrenjaninu se vodi pedesetak stečajeva

 

U pitanju su bruto plate, a mnogi se pitaju gde se u Srbiji može zaraditi toliko novca. U prvu ligu spadaju zanimanja kao što su menadžeri, inženjeri, ekonomisti i advokati. U sumu koju treba ostvariti da bi se ušlo u klub bogatih ne ulazi samo plata. Tu se ubrajaju i prihodi po osnovu rentiranja nekretnina ili izdavanja pokretnih stvari. Uračunava se i sve što se prihoduje na osnovu članstva u upravnim odborima i sličnim telima.

 

Najbogatija osoba u Srbiji je, inače, lane zaradila 350 miliona dinara.

 

Oni koji dobro zarađuju vole anonimnost, pa ne žele da im se pomene ni mesto gde žive, a kamoli bliži podaci.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM