• Kako povećati vrednost nekretnine

    Bez obzira na to da li uređujete stan u želji da ga prodate, izdajete ili jednostavno uživate u toplini porodične atmosfere, potrebno je da obratite pažnju na nekoliko faktora. Iako su elementi poput komšiluka i lokacije glavna karakteristika mirnog i udobnog prostora, estetika je ipak ta koja ostavlja prvi utisak. U nastavku teksta potrudićemo se […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Kako povećati vrednost nekretnine

    Bez obzira na to da li uređujete stan u želji da ga prodate, izdajete ili jednostavno uživate u toplini porodične atmosfere, potrebno je da obratite pažnju na nekoliko faktora. Iako su elementi poput komšiluka i lokacije glavna karakteristika mirnog i udobnog prostora, estetika je ipak ta koja ostavlja prvi utisak. U nastavku teksta potrudićemo se da odgovorimo na pitanje kako povećati vrednost nekretnine u svim budžetnim rangovima.

     

    Zamenite stolariju i podove

     

    Pored toga što stvara osećaj hladnoće i nesigurnosti, drvena stolarija može da učini da cena nekretnine bude značajno niža od realno procenjene. Stoga vam preporučujemo da dotrajalu stolariju zamenite modernijim alternativama, odnosno PVC ili aluminijumskom stolarijom. Prozori i vrata od takvih materijala imaju bolja izolaciona svojstva i estetski su uklopivi sa svim stilovima uređenja enterijera.

     

    U renoviranje stana treba krenuti od poda do plafona. U slučaju da vam budžet to dozvoljava, staru podnu oblogu možete da zamenite vanvremenskim parketom, epoksidnim podovima, keramičkim, kamenim ili mermernim pločicama. Naravno, ukoliko vam mogućnosti to ne dozvoljavaju, uvek možete da potražite jeftinije alternative poput laminata, linoleuma ili vinila.

     

    krečenje zida u belu boju
    Foto: Pexels

     

    Vodite brigu o unutrašnjim i spoljašnjim zidovima

     

    Neravni ili prljavi zidovi neretko prvi zapadnu za oko agentima koji procenjuju vrednost nekretnine pa je veoma važno da vodite brigu o unutrašnjim zidovima. Kako bi sve izgledalo perfektno, najbolje je da angažujete profesionalnu ekipu koja će zidove doterati u red. Što se tiče dezena, ukoliko imate šporet „na drva“ preporučujemo da odaberete nešto tamnije nijanse vodoperivih boja. Ako pak koristite centralno grejanje, pokušajte sa inovativnim zidnim tehnikama poput dekorita, pustinjske oluje ili sahare. U slučaju da je prodaja stana ili kuće vaš glavni cilj, uz planirano renoviranje predlažemo i angažman renomiranih agencija za nekretnine.

     

    Visoki zidovi utiču da se prostorija sporije zagreva pa u svoj stan možete dodatno investirati tako što ćete spustiti plafone. Prostorije će izgledati atraktivnije, a kao „pojačivač estetike“ možete da iskoristite popularnu LED rasvetu. Ne treba zaboraviti ni na spoljašnje zidove, koji isto tako igraju veliku ulogu u proceni vrednosti nekretnine.

     

    Razmišljajte čak i o najsitnijim detaljima

     

    Detalji mogu biti presudan faktor prilikom procene vrednosti vaše nekretnine. Evo nekoliko jednostavnih trikova za stvaranje modernog i estetski privlačnog dizajna:

     

    • Izbacite staromodne zavese – na njihovo mesto možete da stavite trakaste zavese, rolo-trake, „zebra“ zavese, draperije ili zavese za zamračivanje.

     

    • Koristite tepihe sa jednostavnim dizajnom ili čak i jednobojne, zašto da ne? U poslednje vreme, najpopularniji su tzv. čupavci, ali se možete odlučiti i za itisone ili američke tepihe.

     

    • Zamenite lajsne parketa ili laminata – iako naizgled deluje beznačajno, lajsne zapravo totalno menjaju izgled prostorije. Savetujemo da uzmete medijapanske lajsne u beloj boji.

     

    • Televizore postavite na nosače. Prostorija ovim detaljem dobija sasvim novu dimenziju. Pored nosača, možete da kupite i „ruku za TV“ koja je mobilnija opcija.

     

    • Vodite računa o kabl menadžmentu – koristite kanalice, vezice i žice da sakrijete kablove. Kao rešenje za sakrivanje kablova možete iskoristiti i zid, ali samo u slučaju da imate pregradne zidove od gipsa.

     

    • Koristite jednostavne dekoracije – nema potrebe za preterivanjem, nekoliko slika i biljaka biće sasvim dovoljne. Veštačko zelenilo je pravi hit poslednjih meseci, ali i prave biljke neće biti ništa manje efektne.

     

    • Ne zatrpavajte prostorije – potrudite se da pozicionirate nameštaj tako da prostorija izgleda veće i funkcionalnije.

     

    • Uvedite smart rasvetu – uključivanje svetla preko telefona, daljinskog upravljača ili na glasovnu komandu čini da nekretnina izgleda potpuno futuristički, stoga definitivno preporučujemo pametno osvetljenje.

     

    Renovirajte dvorište

     

    U slučaju da živite u stambenoj zgradi, renoviranje dvorišta će biti odluka oko koje će svi stanovnici solitera morati da se slože. Ukoliko nađete zajednički jezik sa komšijama, preporučujemo da ispred svoje zgrade napravite par klupica i stolova, posadite mirisne biljke ili eventualno napravite malu fontanu, ukoliko budžet stambene zgrade to dozvoljava. Ova ulaganja se neće značajno odraziti na finalnu cenu nekretnine, ali će svakako uticati na povećanje. Svakako, treba imati na umu da kupci stanova često obraćaju pažnju i na dvorište, ma koliko suludo zvučalo. Sa druge strane, ukoliko živite u kući sa velikim dvorištem, imaćete mnogo više opcija. Možete napraviti vrt sa bujnim zelenilom, veliki letnjikovac ili čak bazen (cene nekretnina sa bazenom su naročito visoke).

     

    Ovo su bili samo neki od načina da povećate vrednost svoje nekretnine. Nadamo se da će vam naši saveti pomoći!

     

    Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Ekonomija