Ekonomija

Izvoze vojnu opremu čak i u Afriku!

ZRENJANIN – „Proizvodnja Mile Dragić“, posle „afere pancir“ koja je pre jedne decenije potresla ovu fabriku i njenog vlasnika Mileta Dragića, uspela je da normalizuje proizvodnju, uprkos tome što je pretrpela ogromnu štetu.

Proizvodni pogon kompanije
Proizvodni pogon kompanije

Posledice su, ipak, vidljive jer je umesto 700 radnika, u pogonima ostalo njih 280, a i brojni kooperanti su, kada fabrika nije imala posla, prekinuli saradnju. Menadžment tvrdi da je ovo jedina firma specijalizovana za izradu vojne i policijske opreme u koju država, ne samo da nije uložila ni dinar, već joj je deceniju saplitala noge.

– Ni sada ne tražimo novac već onu podršku koja se očekuje za perspektivno izvozno preduzeće, koje je izdržalo žestoku konkurenciju najboljih u svetu – kaže generalni direktor kompanije Dejan Dragić.

Kompanija danas izvozi robu za Bliski istok, u Afriku, zemlje bivšeg SSSR-a i u države u našem okruženju. Osim balističke opreme, kao što su šlemovi, panciri, štitovi, specijalni prekrivači za ometanje radara, fabrika sa sedištem u Zrenjaninu izrađuje i specijalne čizme, opremu za deminere, vatrogasna odela i drugo.

Na spekulacije, koje su od davnina pratile rad kompanije „Proizvodnja Mile Dragić“, da se u ovdašnjim pogonima zapravo ništa ne proizvodi, već da se samo doteruje roba uvezena iz nepoznatog pravca, Dragić odgovara da to apsolutno nije tačno. Povrh svega, kaže on, sva proizvodnja bazirana je na vlastitim, a ne tuđim licencama. Takođe, bilo je priča kako se fabrika, uprkos sadašnjim tvrdnjama poslovodstva da nema nikakvu podršku države, ranije nalazila u povlašćenom položaju zbog uske saradnje sa Vojskom Srbije.

– To je zamena teza. I one proizvode koje je koristila naša vojska „Proizvodnja Mile Dragić“ je sama razvijala, bez ičije pomoći. Mada, i u najrazvijenijim zemljama država ulaže u proizvodnju opreme za vojsku i prati je sve do prodaje – naglašava Dragić i kao primer navodi razne međunarodne sajmove na kojima državne institucije prate proizvođače, s namerom da roba bude plasirana inostranim kupcima.

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.