• Google analitika: Ako niste spremni, ove promene mogu značajno ugroziti vašu poziciju!

    Google analitika od 1. jula prelazi na novu platformu i umesto onoga što je do sada bilo poznato pod nazivom Google Universal Analytics, od sada će biti Google Analytics 4 tj. GA4. Ove dve platforme se značajno razlikuju i glavni problem za sve koji vode računa o analitici jeste što se na ovaj korak moraju […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Google analitika: Ako niste spremni, ove promene mogu značajno ugroziti vašu poziciju!

    Google analitika od 1. jula prelazi na novu platformu i umesto onoga što je do sada bilo poznato pod nazivom Google Universal Analytics, od sada će biti Google Analytics 4 tj. GA4. Ove dve platforme se značajno razlikuju i glavni problem za sve koji vode računa o analitici jeste što se na ovaj korak moraju odlučiti što pre. Kako je ovaj prelazak neminovan za sve jer Google u potpunosti gasi trenutnu verziju, neophodno je što pre početi sa prikupljanjem podataka kako bi se moglo raditi na novim marketinškim strategijama. Ukoliko ovaj datum dočekate nespremni, biće vam potrebno znatno više vremena i bićete u velikom zaostatku u odnosu na konkurenciju.

     

    Šta predstavlja Google analitika?

     

    Potrebno je na prvom mestu shvatiti šta uopšte znači Google analitika, zašto kompanije prate ove podatke i kako ti podaci pomažu u daljem radu. Google analytics je besplatan servis koji vam pruža korisne podatke o broju poseta na vašem sajtu, ali i o korisnicima vašeg sajta. Na ovaj način se otkrivaju obrasci korisnika i dolazi do sistematičnijeg pristupa profilu posetilaca jer dobijate podatke koji su pregledni, predstavljaju činjenice i možete da utvrdite koliko je vaš način reklamiranja uspešan.

     

    Kako se koriste dobijeni podaci?

     

    Google analitika prikuplja sve podatke o posetama na vašem sajtu i možete da dobijete korisne informacije ne samo o posetama, nego i o profilu posetilaca. Ovi podaci su od izuzetnog značaja prilikom kreiranja marketinških strategija i poboljšavanja sajta. Imaju za cilj i da procene prolaznost određene kampanje i njen značaj za posao. Sve ove informacije se mogu preuzeti u vidu izveštaja koji će vam pomoći da bolje shvatite saobraćaj na vašem sajtu i kako se ponašaju njegovi posetioci. Takođe, ovim se postiže i bolja optimizacija sajta kako bi svi koji poseduju e-commerce sajt mogli da povećaju saobraćaj na određenim stranicama, samim tim i broj kupovina.

     

    Kako se vrši migracija?

     

    Four Dots tim je pripremio vodič koji vas kroz nekoliko jednostavnih koraka vodi kroz ovaj proces i detaljno informiše šta treba da uradite. Ovaj tim ima višegodišnje iskustvo kada je u pitanju analitika i razvili su uspešnu strategiju migracije vaše analitike na novi sistem vrednovanja. Ukoliko niste sigurni kako da prođete kroz ovaj proces samostalno, obratite se ovom timu kako biste iskoristili vreme do 1. jula na najbolji mogući način. Do ovog datuma treba da se uradi detaljna GA4 migracija kako biste na vreme započeli prikupljanje podataka i krenuli u njihovu implementaciju u daljem poslovanju.

     

    google analitika

     

    Problem i posledica odlaganja migracije

     

    Google je jasno stavio do znanja da je migracija obavezan korak i neophodno je da se svi prebace na novi vid analitike. Što duže budete odlagali ovaj korak, smanjujete šansu da zauzmete bolju poziciju u odnosu na konkurenciju i ugrabite priliku da dobijete bolji pregled tržišta i potreba potencijalnih korisnika. Trenutni podaci koje ste prikupljali do sada će biti dostupni do kraja godine, a vreme implementacije će biti sve duže kako se kompanije budu odlučivale na ovaj korak. Nova GA4 analitika kreće da prikuplja podatke onog trenutka kada sve podesite te će vam pravovremeni prelazak na ovaj sistem omogućiti da odmah krenete sa prikupljanjem dragocenih podataka.

     

    Na koji način ste ugroženi?

     

    Podaci koji se prikupljaju vam pomažu u nekoliko stvari – kreirate bolje kampanje kada je marketing u pitanju, imate jasniji uvid u profil posetilaca i potencijalnih novih kupaca ali možete i da donosite bolje i smislenije odluke vezane za vaš posao. Upravo odlaganje migracije smanjuje vašu istoriju podataka jer što pre napravite profil, to ćete pre početi sa skupljanjem podataka. Takođe, potrebno je vreme kako bi se sve podesilo pravilno i kako biste imali vremena da se „uhodate“ sa novom analitikom i naučite kako da obrađujete dobijene podatke.

     

    Ne otežavajte sebi posao, nego što pre krenite da se edukujete o novoj GA4 analitici i počnite na vreme sa sakupljanjem podataka i njihovom obradom kako biste bili ispred konkurencije.

     

    Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Ekonomija