• Gerontodomaćice veoma tražene na domaćem tržištu rada

    U prostorijama zrenjaninskog Gerontološkog centra počela je obuka za gerontodomaćice, koju pohađa deset žena sa evidencije nezaposlenih Filijale za zapošljavanje u Zrenjaninu. Tim povodom je upriličeno i svečano potpisivanje ugovora sa nezaposlenima koje su uključene u obuku.   Direktorka Gerontološkog centra Tatjana Živanov izrazila je zadovoljstvo zbog toga što se ova obuka organizuje baš u […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Gerontodomaćice veoma tražene na domaćem tržištu rada

    U prostorijama zrenjaninskog Gerontološkog centra počela je obuka za gerontodomaćice, koju pohađa deset žena sa evidencije nezaposlenih Filijale za zapošljavanje u Zrenjaninu. Tim povodom je upriličeno i svečano potpisivanje ugovora sa nezaposlenima koje su uključene u obuku.

     

    Direktorka Gerontološkog centra Tatjana Živanov izrazila je zadovoljstvo zbog toga što se ova obuka organizuje baš u ustanovi na čijem je čelu.

     

    – Postoji potreba za negovateljicama, te ćete nakon obuke možda biti i zaposleni u našoj ustanovi. Nadam se da ćemo lepo sarađivati tokom obuke, a zaposleni u Centru će vam biti na usluzi. Ovom prilikom se zahvaljujem i Nacionalnoj službi za zapošljavanje jer nam se obratila za partnerstvo u ovom projektu. Očekujem da se saradnja nastavi i u budućem periodu – kazala je Živanov u obraćanju polaznicama.

     

    Obuku izvode „Mokrogorska škola menadžmenta“, Narodni univerzitet Niš, Zanatsko – obrazovni centar „Adžija“ i „Akademija Oksford Agent“. Teorijski i praktični deo obuke polaznice će pohađati u Gerontološkom centru Zrenjanin. Za ovaj kurs predviđen je fond od 164 časa, koji će biti realizovan tokom 28 radnih dana u oktobru i novembru.

     

    Utisci polaznica su pozitivni. One se zahvaljuju i Gerontološkom centru koji će angažovati ljudske resurse kako bi stekle znanja i odgovarajuće veštine, ali i Nacionalnoj službi za zapošljavanje, s obzirom na to da im je ponudila kurs za gerontodomaćice koje su tražene na tržištu rada.

     

    Usluge gerontodomaćica sve traženije

     

    Jedna od polaznica Biljana Veličković kaže da je još ranije planirala da završi obuku za negovateljicu, odnosno gerontodomaćicu.

     

    – Moj plan je bio da to bude profesionalna i stručna obuka. Čim mi je ponuđen takav kurs u Službi za zapošljavanje, prihvatila sam se bez razmišljanja. S obzirom na to da će obuka biti sprovedena u državnoj ustanovi, nadležnoj za sve vrste usluga za stara lica, očekujem da će biti kvalitetna. U ovaj posao će nas uvoditi stručna lica. Planiram da se nakon obuke posvetim tom poslu – kazala je Veličković.

     

    Edukacija za ovaj posao podrazumeva usvajanje medicinskih, psiholoških, socioloških i nutricionističkih znanja. Važno je, pre svega, da se zainteresovani za negovatelje prepoznaju u ovom poslu. Kao i da imaju afinitet i motivaciju za rad sa starima.

     

    Srbija je, inače, među deset demografski najstarijih zemalja sveta. Stoga su, iz godine u godinu, usluge gerontodomaćica sve traženije. Povećanje broja obučenih i kvalifikovanih za pružanje usluga starim, bolesnim i nemoćnim licima u lokalnoj zajednici doprinosi unapređenju usluga socijalne zaštite.

     

    Kurs za gerontodomaćice je obuka za tržište rada, jedna iz paketa obuka predviđenih za 2019. godinu u Filijali za zapošljavanje Zrenjanin. Takođe, u toku je obuka za kozmetičare. Uskoro počinje i realizacija paketa obuka za osobe sa invaliditetom.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Ekonomija