Ekonomija

FABRIKU PRODAJU U PORTIRNICI: Otkupljivač sekundarnih sirovina zainteresovan za imovinu pivare!

pivara

ZRENjANIN – Oprema i zalihe Zrenjaninske industrije piva (ZIP) u stečaju nisu danas dobili novog vlasnika, iako se na poziv stečajnog upravnika javio Petar Stanojević, vlasnik firme „Jost“ iz Sremske Mitrovice.

pivara

Procenjena vrednost opreme i zaliha je 112 miliona dinara, a Stanojević je ponudio 28,5 miliona dinara. Kako je ponuda manja od polovine procenjene vrednosti, o njoj će odlučivati Odbor poverilaca.

I za stovarište u Kikindi, koje je procenjeno na 11,5 miliona dinara, ponuđeno je manje od polovine vrednosti. Milan Injac, vlasnik samostalne trgovinske radnje na veliko „N i B“ iz Kikinde ponudio je pet miliona, tako da će i o ovoj ponudi odlučivati Odbor poverilaca.

Stečajni upravnik Dragan Božić veruje da će se Odbor uskoro izjasniti iako ne postoji zakonski rok u kom bi trebalo da se odlučuje.

Dve zanimljivosti: otvaranje ponuda za prodaju možda i poslednje imovine nekadašnje Pivare odvijalo se u portirnici, pošto je to još jedino mesto gde ima traga nekadašnjem ZIP-u. I drugo, firma iz Sremske Mitrovice, „Jost“ bavi se otkupom sekundarne sirovine!

Inače, Grupa građana „Zrenjaninsko“ je sat vremena nakon otvaranja ponuda u pivari, na pisarnici Gradske kuće predala peticiju sa zahtevom da se očuvaju ostaci ove nekada veoma uspešne industrije.

– Još 2014. godine pokrenuli smo sveobuhvatnu akciju za zaštitu, očuvanje, revitalizaciju i pokretanje proizvodnje u pogonima Zrenjaninske industrije piva. Ovoj inicijativi pridružilo se nekoliko organizacija civilnog društva, poput Nezavisnog udruženja nezaposlenih i „Urbanog foruma“, kao i formalne i neformalne grupe i istaknuti pojedinci. Pored tribina, performansa, uličnih aktivnosti i medijskih nastupa, jedna od najvažnijih akcija bila je prikupljanje potpisa građana koji podržavaju našu inicijativu – objasnio je Rade Vasiljević iz udruženja „Zrenjaninsko“, dodajući da je prikupljeno nekoliko hiljada potpisa.

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.