EKSKLUZIVNO: Prodata fabrika "Udarnik", kupac je poznata lokalna firma!
Ekonomija

EKSKLUZIVNO: Prodata fabrika „Udarnik“, kupac je poznata lokalna firma!

fabrika čarapa Udarnik

Novi vlasnik zrenjaninske Fabrike čarapa „Udarnik“ u stečaju od danas je melenačka firma „Agrorit“, ekskluzivno saznaje portal zrenjaninski.com!

 

Danas je, naime, u prostorijama Agencije za licenciranje stečajnih upravnika, u Odeljenju za stečaj u Novom Sadu, održano javno nadmetanje za kupovinu imovine nekada jedne od najuspešnijih fabrika u Jugoslaviji.

 

Početna cena iznosila je 50.018.035 dinara, a kupac „Agrorit“ je fabriku kupio za nešto više od 76 miliona dinara. Za sada nije poznato šta novi gazda „Udarnika“ planira sa ovom propalom fabrikom i njenom imovinom.

 

Podsetimo, predmet prodaje bile su nepokretnosti i pokretna imovina stečajnog dužnika, svrstane u jednu imovinsku celinu. Nepokretnosti, koje se nalaze u Zrenjaninu, čine zgrade trgovine i tekstilne industrije.

 

„Udarnik“ je opstajao sve do početka dvehiljaditih kada je država preuzela fabriku, tako što je Agencija za privatizaciju radila novu procenu kapitala, razvlastila male akcionare, dotadašnje većinske upravljače, i državu uknjižila kao vlasnika sa 53 posto udela. Od tada je počela da se kruni imovina preduzeća u kojem je bilo zaposleno oko 400 radnika. Fabrika je upadala u teškoće, gubili su se poslovi a nizali gubici. Ne treba zaboraviti ni da je, u međuvremenu, u grad na Begeju došla italijanska kompanija „Pompea“, koja je u industrijskoj zoni „Bagljaš“ izgradila veliku fabriku za proizvodnju čarapa. Paradoksalno, dok je državni „Udarnik“ propadao, a radnici ostajali bez posla, država je istovremeno italijanskom investitoru dodeljivala finansijske podsticaje za zapošljavanje.

 

Naposletku je usledila odluka Ministarstva ekonomije o automatskom uvođenju stečaja 2009. godine. Za stečajnog upravnika imenovana je Agencija za privatizaciju. Prethodnih godina nekoliko puta je oglašavana prodaja fabrike, međutim nije bilo zainteresovanih kupaca. Sve do danas.

 

Tagovi

4 Comments

Klikni da bi ostavio komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.