Ekonomija

EKSKLUZIVNO: Konačno završen jedan od maratonskih stečajeva!

Fabrika šešira "Begej"
Fabrika šešira

Konačno je pred zrenjaninskim Privrednim sudom zaključen jedan od maratonskih stečajeva – stečaj u Fabrici šešira „Begej“!

 

Stečaj je otvoren davne 2002. godine, a zaključen je brisanjem Fabrike šešira „Begej“ iz Agencije za privredne registre pre nekoliko dana.

 

Iako je nekretnine „Begeja“ kupilo jedno novosadsko preduzeće pre desetak godina, stečaj je nastavljen jer je ostalo spornih nekretnina u vlasništvu fabrike zbog kojih su vođene parnice. To je potrajalo narednih desetak godina i, evo, završeno je ovih dana.

 

Kada je sve prodato, namirivani su poverioci redom. Poverioci sa obezbeđenim potraživanjem namireni su stoprocentno, a u kategoriji poverilaca sa neobezbeđenim potraživanjem, poverioci drugog i trećeg reda namireni su stoprocentno, a poverioci četvrtog – 23,18 posto. Među njima su i radnici koji tužbom pred Evropskim sudom pokušavaju da dođu do svojih davno zarađenih i nikad isplaćenih plata.

 

Stečajni troškovi od 1,7 miliona dinara takođe su u potpunosti isplaćeni.

 

Fabrika šešira „Begej“ u finansijskim problemima našla se krajem 90-tih godina prošlog veka. Agonija se završila 2002. godine otvaranjem stečaja.

 

U međuvremenu, nekretnine su prodate novosadskom preduzeću „Telix“. Iako je bilo najava da bi novi vlasnik mogao da pokrene proizvodnju, do toga nije došlo.

 

Koliko je poznato, pogoni su izdati u zakup i u njima se odvija neka proizvodnja.

 

Fabriku šešira osnovala su 1919. godine tri brata Dragan, a od 1950. godine radila je kao društveno preduzeće.

 

Podeli članak

2 Comments

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

  • istrazite malo sta se desava sa NAFTAGAS-MONTAZOM? Ciji su radnici dobili presudu , platili sve takse a od napalte nista.

  • “ u njima se odvija neka proizvodnja“ . Kakav je to deo članka, sramota, pa Vi ste novinari a ne đaci u osnovnoj školi.

sinovoz