• Da ne budete izigrani: Potrošači, informišite se o vašim pravima

    Problemi sa kojima se ovog leta susreću potrošači odnose se na neznanje – od toga kakav je kvalitet robe koju kupuju, da li je saobrazan sa deklaracijom koju je izdao proizvođač, da li stvarno potrošač kupuje originalan proizvod, kako mu ga trgovac prezentuje, sve do aktuelnih problema sa turističkim uslugama nastalim ove letnje sezone usled […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Da ne budete izigrani: Potrošači, informišite se o vašim pravima

    Problemi sa kojima se ovog leta susreću potrošači odnose se na neznanje – od toga kakav je kvalitet robe koju kupuju, da li je saobrazan sa deklaracijom koju je izdao proizvođač, da li stvarno potrošač kupuje originalan proizvod, kako mu ga trgovac prezentuje, sve do aktuelnih problema sa turističkim uslugama nastalim ove letnje sezone usled više sile.

     

    Takođe, potrošači ovog leta imaju pravo da znaju kakav je svakodnevni kvalitet vode na bazenima, kakvog je kvaliteta oprema za plažu (kupaći kostimi, dušeci, gume, dečije plastične igračke), i tako dalje.

     

    O problemima potrošača i novinama koje donosi Zakon o zaštiti potrošača, usvojen od strane Vlade Srbije, za portal zrenjaninski.com govori diplomirana pravnica Violeta Stamenković. Ona je jedan od 13 posrednika u Srbiji, koji se nalaze na listi tela za vansudsko rešavanje potrošačkih sporova pri Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija.

     

    PROČITAJTE JOŠ: Lazar Džamić u Zrenjaninu: Predavanje o marketingu u digitalno doba

     

    – Bitna promena u predlogu Zakona je nametanje obaveze trgovcima da moraju da učestvuju u postupku vansudskog rešavanja potrošačkih sporova sa kupcima. Značajno je i to što će svaka radnja morati da istakne obaveštenje da je prodavac po zakonu obavezan da učestvuje u postupku vansudskog rešavanja potrošačkih sporova. Kazna za one koji odbiju da učestvuju u medijaciji, odnosno vansudskom poravnanju,  ili ne objave obaveštenje da kupac ima pravo na vansudsko rešavanje spora, iznosi 50.000 dinara – objašnjava Violeta Stamenković.

     

    Zakonom je predviđeno da kupac neće morati da plati uslugu majstora za popravku, ukoliko mu on nije dostavio specifikaciju radova, u slučaju da je iznos popravke veći od 5.000 dinara. Popravke će biti uslovljene obavezom da za svaki račun koji je veći od 5.000 dinara majstor sačini specifikaciju troškova i da tačno napiše iznos.

     

    Novim zakonom zabranjeno direktno oglašavanje telefonom

     

    Novim zakonom je zabranjeno direktno oglašavanje telefonom, faksom ili elektronskom poštom, bez prethodnog pristanka potrošača. Prodavci koji se ne budu obazirali na podatke u registru „Ne zovi“, rizikuju plaćanje kazne od 50.000 dinara.

     

    Kakvo je trenutno stanje u Srbiji, što se tiče rešavanja potrošačkih sporova, pokazatelj je zvanični Izveštaj o radu nacionalnog registra potrošačkih prigovora za 2020. godinu. U izveštaju se ističe da je veliki problem u nedovoljnoj informisanosti potrošača. Preporuka je da aktivnosti treba da budu usmerene na unapređenje i jačanje sistema vansudskog rešavanja potrošačkih sporova, kao i unapređenje saradnje ključnih aktera u ovoj oblasti: resorno ministarstvo – lokalna samouprava – udruženja za zaštitu potrošača. Neophodno je i unapređenje informisanosti potrošača kroz sistemski pristup uvođenja zaštite potrošača u nastavni program.

     

    Naime, prema Izveštaju o radu nacionalnog registra potrošačkih prigovora, koje se nalazi na sajtu Ministarstva trgovine, u toku 2020. je evidentirano 22.213 potrošačkih prigovora. Posmatrajući po regionima, od ukupnog broja prigovora potrošača, najviše ih je bilo u Beogradu – 52,79 odsto. Sledi Vojvodina sa 20,61 odsto, Šumadija i zapadna Srbija (15,24%) i istočna i južna Srbija (11,36% prigovora).

     

    U 2020. godini najveći broj prigovora potrošača se odnosio na robu (76,06%), dok se 23,94 odsto prigovora odnosilo na usluge.

     

    Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

     

    Posmatrano sa stanovišta vrste robe, najviše prigovora potrošača se odnosi na obuću (22,01%), belu tehniku (9,71%), televizore (8,04%), mobilne telefone (7,01%), računare i IT opremu (6,54%), kućne aparate (6,20%), odeću (6,06%), kao i na nameštaj/stolariju i opremu za enterijer (5,81%).

     

    Možete i vi postati medijator

     

    – Možete i vi postati posrednik, odnosno medijator u vansudskom rešavanju potrošačkih sporova. Obaveštavam lica sa visokom stručnom  spremom da mogu pohađati obuku u cilju dobijanja licence za posrednika, odnosno medijatora. Obuku će realizovati Fakultet političkih nauka Beograd, u periodu od 13. do 17. septembra. Zainteresovana lica za ovu obuku mogu dobiti sve informacije putem e-maila  reg.kancelarijaposrednika@gmail.com – rekla je za naš portal Violeta Stamenković.

     

    Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Ekonomija