• Članovi udruženja ZREPOK uvećali prihode, ali i broj radnika

    Članovi Zrenjaninskog poslovnog kruga (ZREPOK) danas su, na sastanku sa predstavnicima medija, predstavili poslovne rezultate za prošlu godinu, i to 22 firme članice ovog udruženja, ali su i govorili o nekim problemima sa kojima se suočavaju u poslovanju.   – Ukupan prihod firmi članica ZREPOK-a za prošlu godinu bio je 32,1 milijardu dinara, što je […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Članovi udruženja ZREPOK uvećali prihode, ali i broj radnika

    Članovi Zrenjaninskog poslovnog kruga (ZREPOK) danas su, na sastanku sa predstavnicima medija, predstavili poslovne rezultate za prošlu godinu, i to 22 firme članice ovog udruženja, ali su i govorili o nekim problemima sa kojima se suočavaju u poslovanju.

     

    – Ukupan prihod firmi članica ZREPOK-a za prošlu godinu bio je 32,1 milijardu dinara, što je za 9,5 posto više nego 2016. Ukupna dobit uvećana je za čak 19,11 posto i bila je u prošloj godini 621 milion dinara. Povećan je i broj zaposlenih za oko 10 posto, sa 3.604 u 2016. na 4.055 u prošloj godini – saopštio je predsednik ZREPOK-a Dragoljub Bjeloglav, naglašavajući da su ovo dobri pokazatelji, kojima su u ZREPOK-u veoma zadovoljni, jer su svi parametri bolji od prosečnog rasta u Srbiji, kada se uporede rast prihoda sa BDP-om, odnosno brojke o zapošljavanju.

     

    Na sastanku su izneti i stavovi članova ZREPOK-a o novoj osnovici za porez na imovinu na nivou grada Zrenjanina.

     

    – Radili smo analizu i došli do saznanja da je povećan porez na imovinu. Sve je u skladu sa zakonom, ali zbog propusta u zoniranju, na koje smo i ranije ukazivali, imamo situaciju da je za pojedine nekretnine porez na imovinu isti i u prvoj i u drugoj zoni. Tako je došlo do izjednačavanja prosečne cene kvadrata poslovnih objekata, koja služi kao osnovica za porez, na 74.501 dinar i u prvoj i u drugoj zoni. A prošle godine osnovica je bila 61.000 u prvoj zoni, a 46.000 u drugoj. Slična situacija je i kod stanova – upozorio je Bjeloglav, ističući da će ZREPOK predložiti novi model zoniranja, kojim bi se pravednije razrezivao porez.

     

     

    Privrednik i vlasnik više kompanija Budimir Jovanović istakao je da je reč o novom, ozbiljno uvećanom trošku, nesrazmernom i inflaciji i rastu bruto društvenog proizvoda, i da tu nema ekonomske logike, osim pukog punjenja budžeta. On je zatražio da se uradi analiza, ko, gde i koliko plaća porez i da se razjasni da li su strani investitori u povlašćeenom položaju u odnosu na domaće.

     

    Na skupu je pohvalno govoreno o formiranju Poslovnog saveta grada Zrenjanina, u martu ove godine, pri čemu su uvažene inicijative i predlozi ZREPOK-a, i gde je za čelnika izabran Živanko Radovančev, inače član ZREPOK-a. Kao važna činjenica navedeno je i to da će se, pre svakog odlučivanja u lokalnoj samoupravi, Poslovni savet uvek prethodno pitati o svim bitnim pitanjima iz domena privrede u gradu.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp

    Tagovi:

  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Ekonomija