• Bonžur Zrenjanin: Ima prostora za nova ulaganja francuskih investitora

    Poslovna manifestacija „Bonžur Zrenjanin“, u organizaciji Francusko – srpske privredne komore iz Beograda, održana je juče u gradu na Begeju. Ovom događaju prisustvovali su francuski ambasador u Srbiji Pjer Košar, kao i predstavnici francusko – srpske poslovne zajednice i lokalnih preduzeća koja posluju u Zrenjaninu. Jedan od domaćina ovog događaja bila je i kompanija „Mlekoprodukt“, […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Bonžur Zrenjanin: Ima prostora za nova ulaganja francuskih investitora

    Poslovna manifestacija „Bonžur Zrenjanin“, u organizaciji Francusko – srpske privredne komore iz Beograda, održana je juče u gradu na Begeju. Ovom događaju prisustvovali su francuski ambasador u Srbiji Pjer Košar, kao i predstavnici francusko – srpske poslovne zajednice i lokalnih preduzeća koja posluju u Zrenjaninu. Jedan od domaćina ovog događaja bila je i kompanija „Mlekoprodukt“, koja je već gotovo 20 godina deo francuske grupe Savencia i koja predstavlja primer uspešne privredne investicije.

     

    Projekat „Bonžur Srbija“ osmislila je Francusko – srpska privredna komora, pod pokroviteljstvom Ambasade Francuske u Srbiji, sa ciljem povezivanja francuskih i srpskih privrednika i kompanija. U okviru ove inicijative, Zrenjanin je bio domaćin brojnim predstavnicima francuskih kompanija koje posluju u Srbiji. Sa lokalnim vlastima razmatrane su mogućnosti većeg investiranja u ovaj grad. S obzirom na to da u Zrenjaninu uspešno rade dve francuske kompanije – „Mlekoprodukt“ sa čuvenim sirevima i mlečnim proizvodima sa dugom tradicijom, i „Novares“ koji proizvodi komponente za auto-moto industriju, Zrenjanin je već dobro potvrđena lokacija za strana ulaganja.

     

    PROČITAJTE JOŠ: Pametno recikliraj: Električni trotinet za najvrednijeg reciklera u martu

     

    To je potvrdio i Andrej Beslać, direktor kompanije „Mlekoprodukt“, koja predstavlja lidera u proizvodnji sireva u Srbiji i na Balkanu.

     

    – Kompanija „Mlekoprodukt“ je lider u proizvodnji sireva već 76 godina, a skoro dve decenije je u vlasništvu francuske grupe Savencia. Ona predstavlja primer jedne od retkih uspešnih privatizacija u Srbiji. Ne samo zato što smo uspeli da opstanemo u ovim turbulentnim vremenima i sačuvamo mlekaru, nego i zato što smo uspeli da proširimo poslovanje i unapredimo procese proizvodnje i modernizujemo fabriku. Mislim da ćemo samo nastaviti u tom pravcu. Naši vlasnici su veoma zadovoljni privatizacijom i imaju velike planove za nas kako bismo bili prisutni u celom regionu – kazao je Beslać.

     

    bonžur zrenjanin

     

    „Mlekoprodukt“ izvozi svoje proizvode u sve zemlje u okruženju

     

    „Mlekoprodukt“ izvozi svoje proizvode u sve zemlje u okruženju. Novina je da intenzivno radi i na tome da proizvodi ove kompanije uđu i na tržište Rumunije. Kao što je već poznato, „Mlekoprodukt“ ima sve moguće sertifikate za izvoz u Evropsku uniju, tako da su njegove ambicije usmerene ka tim tržištima.

     

    Beslać se osvrnuo i na trenutnu situaciju u mlečnom govedarstvu u Srbiji.

     

    – Svi smo svedoci da se trenutno veliki napori ulažu da se sačuva mlečno govedarstvo i proizvodnja mleka kao jedna od najbitnijih grana poljoprivrede. Imali smo veliki broj sastanaka sa ministarkom poljoprivrede Jelenom Tanasković, kao i predsednicom Vlade Anom Brnabić. To je dokaz da je država prepoznala važnost ovog problema. Posredovali smo i uticali na uvođenje dodatnih prelevmana na 15 dinara po litri mleka, povećanje prelevmana za uvoz sireva iz EU, kao i povećanje premija sa 10 na 15 dinara i subvencije za grla. Ono na čemu moramo dodatno da radimo jeste očuvanje kompanija koje se primarno bave proizvodnjom sira, kao što je „Mlekoprodukt“, te kontrolom uvoza sireva iz EU. I to ne samo zbog „Mlekoprodukta“, nego zbog svih mlekara koje se bave proizvodnjom sireva – rekao je Beslać.

     

    On je naglasio da je kompaniju „Mlekoprodukt“, od kad je promenila vlasnika, vodio domaći menadžment. Ova kompanija ima sve sertifikate i tehnološki je opremljena prema standardima koji važe u Evropskoj uniji. U „Mlekoproduktu“ se obradi oko 35 miliona litara mleka godišnje, što ga čini najvećim otkupljivačem i prerađivačem mleka u ovoj regiji. Proizvede se između pet i šest hiljada tona sira koji se plasira na tržišta Srbije i okoline. Paletu čini više od 200 različitih proizvoda, dok je vrednost izvoza oko 10 miliona evra godišnje.

     

    mlekoprodukt bonžur zrenjanin

     

    Preduzeća iz Francuske sve prisutnija u Srbiji

     

    Ambasador Francuske u Srbiji Pjer Košar je rekao da je događaj „Bonžur Srbija“ osmišljen da otkrije potencijale regiona i da se uspostave privredne veze između francuskih i srpskih preduzeća.

     

    Kliknite na ovaj link i zapratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

     

    – Uz podršku francuskih vlasti, preduzeća iz te zemlje su sve prisutnija u Srbiji, posebno u sektorima zaštite životne sredine, prerade voda i na velikim infrastrukturnim projektima. Francuska mala i srednja preduzeća su već prisutna u Srbiji. Međutim, privrednici uvek žele da se upoznaju sa potencijalima u Srbiji. U Zrenjaninu su prisutna dva francuska preduzeća – „Novares“ i „Mlekoprodukt“, a u Francuskoj imamo veliko znanje u oblasti poljoprivrede koje bismo želeli da podelimo sa Srbijom. Imamo mnogo oblasti moguće saradnje i želimo da ih sa vama razvijamo – zaključio je Košar.

     

     

    Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Ekonomija