• Bila jednom jedna uspešna firma: „Mering“ i zvanično odlazi u istoriju

    Posle glavne deobe, za koju je stečajna upravnica Dragica Arsić predala nacrt rešenja Privrednom sudu u Zrenjaninu, trebalo bi da bude završen stečaj, odnosno postupak bankrotstva nad zrenjaninskom firmom „Mering“.   Ovo preduzeće sa sedištem na Žitnom trgu, u Poslovnom centru „Mala varoš“, koje je specijalizovano za inženjering automatizacije merenja, elektroenergetiku i informatiku, u stečaju […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Bila jednom jedna uspešna firma: „Mering“ i zvanično odlazi u istoriju

    Posle glavne deobe, za koju je stečajna upravnica Dragica Arsić predala nacrt rešenja Privrednom sudu u Zrenjaninu, trebalo bi da bude završen stečaj, odnosno postupak bankrotstva nad zrenjaninskom firmom „Mering“.

     

    Ovo preduzeće sa sedištem na Žitnom trgu, u Poslovnom centru „Mala varoš“, koje je specijalizovano za inženjering automatizacije merenja, elektroenergetiku i informatiku, u stečaju je još od februara 2015. godine. Sud je tri meseca kasnije doneo rešenje o bankrotstvu. Predlog za otvaranje stečajnog postupka, inače, podnela je Rajfajzen banka.

     

    PROČITAJTE JOŠ: Jedna od vodećih firmi u oblasti drumskog transporta traži radnike

     

    „Mering“, koji je na tržištu poslovao od 1990. godine, bankrotirao je zbog finansijskih problema. Kako stoji u rešenju, oni su počeli 2010. godine, zbog toga što velika preduzeća, koja su koristila usluge „Meringa“, nisu plaćala svoje obaveze. To je imalo za posledicu da zrenjaninsko preduzeće nije moglo da izmiruje dospele obaveze kako prema zaposlenima, tako i prema dobavljačima i javnim preduzećima.

     

    Račun je bio u blokadi od 2012. pa je „Mering“ poslovao sa gubitkom. U međuvremenu je ostao i bez radne snage i bez novih poslova. U trenutku pokretanja stečajnog postupka poverioci su potraživali 85,7 miliona dinara.

     

    Inače, tokom poslednje decenije poslovanja, aktivnost ovog preduzeća bila je usmerena ka primeni rešenja u naftnoj industriji i u oblasti termoenergetike. Preduzeće je učestvovalo u mnogim značajnim projektima u Srbiji i bilo je lider na polju regulacije i merenja.

     

    Reorganizacija preduzeća „Mering“ bila neizvodljiva

     

    Na dan otvaranja stečajnog postupka, prema podacima Dragice Arsić, u „Meringu“ je bio svega jedan zaposleni radnik, sa srednjom stručnom spremom. Njemu je automatski, posle uvođenja stečaja, prekinut radni odnos. Kada je reč o petogodišnjim finansijskim pokazateljima poslovanja, „Mering“ je u 2010. ostvario neto dobitak od preko 33 miliona dinara. Svake naredne godine je, međutim, beležio gubitke. Najveći je zabeležen 2011. i iznosio je 11,6 miliona dinara. Arsić je smatrala da nije izvodljivo sprovesti reorganizaciju „Meringa“.

     

    Od najvrednije nepokretne imovine, „Mering“ je posedovao poslovni objekat u izgradnji, na uglu Nemanjine ulice i Bulevara Oslobođenja, površine 885,9 kvadratnih metara.

     

    Ukupna stečajna masa, inače, iznosila je 45,1 milion dinara. U najvećem procentu, nakon prodaje imovine, namirena je Rajfajzen banka, odnosno u njeno ime „B2 Holding kapital“, koji je preuzeo potraživanje.

     

    Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

     

    Kada se odbiju troškovi stečajnog postupka, za glavnu deobu preostalo je 4,4 miliona dinara. Od tog novca nekoliko poverilaca prvog i drugog isplatnog reda biće namireno u punom iznosu. Poverioci trećeg isplatnog reda će, međutim, dobiti svega 6,96 odsto od svojih potraživanja.

     

    U poverioce trećeg isplatnog reda spadaju i Poreska uprava, Gradska uprava Zrenjanin, Direkcija za izgradnju i uređenje grada, „Gradska toplana“, „Čistoća i zelenilo“, Nacionalna služba za zapošljavanje…

     

    Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Ekonomija