Ekonomija Vesti Zrenjanin

Banja Rusanda uspešno predstavila potencijale na sajmu u Kini

Predstavnici Specijalne bolnice za rehabilitaciju “Rusanda” iz Melenaca, na Sajmu investicija u Sjamenu, u Kini, na najbolji način predstavili su potencijale ove banje.

 

Sajam je održan od 8. do 11. septembra a u okviru srpske delegacije predstavnici Banje “Rusanda” bili su v.d. direktora dr Zorica Ćulibrk i Vladimir Eremić.

 

-Imali smo veoma korisne razgovore i kontakte kako među domaćim privrednicima, tako i sa zainteresovanim kineskim partnerima. Predstavili smo veliki potencijal “Rusande” i istakli da je projekat detaljne regulacije banjskog kompleksa u završnoj fazi. Sve uz napomenu da je ovim planom predviđeno uređenje postojećih i izgradnja novih hotela, sportsko rekreativnog objekta, bazena i geronto bloka. Predstavljen je, takođe, plan izgradnje termoelektrane, koja bi koristila toplotne izvore termominaralne vode i značajno smanjila rokove povrata uloženih investicija – napominje dr Zorica Ćulibrk, ocenjujući sajamski nastup kao veoma uspešan.

 

 

-Imali smo više uspešnih razgovora sa kompanijama iz Šangaja, kao što su “Invest Shangai” i “Invest Taiwan”. Postignuti su dogovori da “Rusanda” dostavi svoje projekate kompanijama koje su potencijalni partneri, kako bi se nastavili pregovori o investiranju u izgradnju novog hotela, u krugu banjskog kompleksa – kaže dr Zorica Ćulibrk i podseća da su kongresu prisustvovali i predstavnici kompanija Linglong, Ziđin, HBIS i CRBC, kao najvećih kineskih investitora u Srbiji. Oni su izrazili želju da lično posete “Rusandu” kako bi se na licu mesta uverili o njenim potencijalima.

 

 

-Istakla bih i da je potpredsednik pokrajnske vlade Ivan Đoković, prepoznao naše napore za očuvanja banje i unapređenja zdravstvenih usluga i pozvao nas da u narednih mesec dana budemo njegovi gosti na radnom sastanku. Ministar energetike i rudarstva Aleksandar Antić je pokazao je veliko interesovanje za projekte u vezi geotermalnih izvora i izgradnje termoelektrane. A ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan je istakao da je ovo ministarstvo spremno da pomogne “Rusandi” u realizaciji projekata – ističe dr Zorica Ćulibrk, uz opasku da je poseta sajmu iskorišćena za dogovore o saradnji sa kompanijom “Trayal” iz Kruševca i Koridorima Srbije, kao i sa Privrednom komorom Srbije.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM