Ekonomija YSLAJDER

AUTOBANAT: STEČAJNI UPRAVNIK ZARAĐUJE K’O BIL GEJTS!

autobusi

ZRENJANIN – U zrenjaninskom Privrednom sudu za 23. februar, u 9.30 časova, zakazano je završno ročište posle kog bi i definitivno trebalo da bude završen postupak stečaja na propalim preduzećem „Autobanat“.

 

autobusi

 

U ovom zrenjaninskom preduzeću, naime, bankrot je proglašen još 16. marta 2011. godine, samo tri meseca nakon pokretanja stečaja.

 

Stečaj nad „Autobanatom“, koji se duže vreme nalazio u poslovnoj agoniji, proglašen je krajem 2010. godine, na predlog „Agrobanke“, i to zbog duže nesposobnosti da plaća obaveze. Na zvaničnom sajtu Narodne banke Srbije pisalo je da je preduzeće za prevoz putnika u to vreme bilo u blokadi od oko 516 miliona dinara.

 

Sada, sedam godina kasnije, na red je došlo svođenje računa. Poverioci prvog reda isplaćeni su za sedam godina dva puta – jednom u iznosu od blizu 12,6 miliona dinara, odnosno 33,18 odsto od priznatih potraživanja a drugi put devet miliona, odnosno 23,7 odsto od priznatih potraživanja.

 

Stečajni upravnik Slobodan Sudarov iz Kikinde podneće 23. februara kompletan finansijski izveštaj od 2011. do prvih dana januara ove godine. U tom izveštaju, između ostalog, stoji i da je ukupan ostvareni priliv iz različitih izvora bio oko 263 miliona dinara. S druge strane, stečaj je za sedam godina koštao 170 miliona dinara. Najveća stavka bili su troškovi stečajnog postupka – 150 miliona dinara, a Sudarovu je pripala konačna nagrada od 4,8 miliona dinara. Priznati su mu i konačni troškovi u iznosu od 2,2 miliona dinara.

 

Sudski troškovi za sedam godina dostigli su cifru od devet miliona dinara. Na računu ima još 3,4 miliona, ali u izveštaju stečajnog upravnika Sudarova stoji i da se očekuje novac od dužnika Jove Plavšića i „Severtransa“, preduzeća koje je u stečaju sa planom reorganizacije. Jovo Plavšić jedan je od bivših direktora „Autobanata“, a prema podacima privatnog izvršitelja iz Kikinde, „Autobanatu“ je dužan da plati 3,6 miliona dinara.

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz