Društvo

Zrenjaninski biskup na samitu u Vatikanu, bilo reči o zlostavljanju dece

zrenjaninski biskup na samitu u vatikanu

Zrenjaninski biskup Ladislav Nemet, kao predsednik Međunarodne biskupske konferencije svetog Ćirila i Metoda, prisustvovao je samitu posvećenom zaštiti mladih od zlostavljanja unutar katoličke crkve. Na poziv pape Franje, u Vatikanu su se od 21. do 24. februara okupili čelnici stotinak biskupskih konferencija sa svih kontinenata.

 

Skup je organizovala Komisija Svete Stolice za zaštitu maloletnika i Kongregacija za nauk vere. Cilj je bio da se kroz dijalog razotkriju i u budućnosti spreče seksualna zlostavljanja počinjena od strane sveštenika. To je potrebno učiniti kako počinioci nikada više ne bi mogli da obavljaju crkvenu službu i da bi žrtve mogle da krenu put ozdravljenja.

 

„Pojedini biskupi su posebno odgovorni za sprovođenje zaključaka, naročito metode „nulta tolerancija“. Obavezni su je primenjivati u slučaju da steknu saznanje o bilo kakvom seksualnom zlostavljanju. U budućnosti posebna pažnja biće posvećena zaštiti maloletnika. Na dnevnom redu su bile i pojave koje se tiču klera, kao što su zloupotreba položaja i samovolja, koje se žele iskoreniti“, saopštila je Zrenjaninska biskupija.

 

Ozbiljnost teme i situacije potkrepljuje i činjenica da se prvi put u istoriji dogodilo da je Sveti Otac sazvao predstavnike biskupskih konferencija i odgovorne iz crkvenih redova iz celog sveta. I to povodom razmatranja jednog problema.

 

Poslednjih godina se saznalo za niz slučajeva zlostavljanja maloletnika od strane sveštenika. Počinioci nisu adekvatno pozvani na odgovornost. Žrtve su, s druge strane, ćutale i trpele. Od sada, svaki biskup je obavezan da u ovakvim slučajevima sprovede istragu. U suprotnom, Sveta Stolica će ga razrešiti.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz