Društvo YSLAJDER

ZRENJANINSKA UČENICA PROPITIVALA PREDSEDNIKA RUMUNIJE

ZRENJANIN – Učenici Natalija Kostić, Aleksandar Nestorović, Stefan Radu i Luka Korolija, i profesorica Zrenjaninske gimnazije Aleksandra Maksić, boravili su od 12. do 19. novembra u holandskom gradu Kerkrade, na Festivalu kulture, nauke i umetnosti “Euriade”.

ucenici-holandija

Na ovogodišnjem festivalu učestvovalo je oko 100 učenika iz Nemačke, Belgije, Holandije, Ukrajine, Rumunije, Srbije, Mađarske, Poljske, Rusije, Južnoafričke Republike i Filipina. Osnovna ideja osnivača Vernera Jansena je da “mladi u dijalogu” preuzmu na sebe obavezu da izgrade bolji svet od onog u kojem trenutno živimo.

Za sedam dana, koliko je naša mala delagacija boravila u Holandiji, bilo je prilike da se pogleda koncert ozbiljne muzike, vidi teatar iz Ahena… Upriličen je i prijem kod gradonačelnika Kerkrade, kao i gradonačelnika Hercogenrata, sa kojim je započeta procedura bratimljenja gradova. Učesnici su imali priliku da razgovaraju sa Sabinom Verhejen, poslanicom Evropskog parlamenta o ljudskim pravima , kao i sa ministrom za državna pitanja Holandije Francom Jozefom Lers Mensom.

Dobitnik ovogodišnje plakete “Martin Buber” je predsednik Rumunije Klaus Johanis, sa kojim su učesnici festivala proveli jedno popodne u dvorcu Burgrode u Hercogenratu. Učenica drugog razreda Zrenjaninske gimnazije Natalija Kostić imala je čast da predsedniku Rumunije postavi pitanje.

– Pitala sam predsednika Johanisa kako bi izgledala nova Rumunija, zemlja bez sukoba i osvete, s obzirom na to da je posle pobede na predsedničkim izborima na Fejsbuk profilu objavio da želi takvu Rumuniju. “Euriada” je za mene bila jedno nezaboravno iskustvo koje ću dugo pamtiti. Nedelju dana sam se družila sa vršnjacima iz raznih delova sveta i naučila mnogo o drugim kulturama i državama. Lepo je imati prijatelje sa Filipina, iz Južnoafričke Republike, Rusije, Holandije, Ukrajine, Poljske, Belgije… Mislim da svako treba da prođe kroz ovo neobično iskustvo – kaže Natalija za portal zrenjaninski.com.

Podeli članak
sinovoz
FAM