Društvo Vesti Zrenjanin

Zrenjaninci u subotu organizuju humanitarni bazar za Minju

humanitarni bazar za minju

Grupa Zrenjaninaca u subotu, 28. novembra, od 13 časova, na platou ispred Kulturnog centra Zrenjanina, organizuje humanitarni bazar za Minju.

 

Humanitarni bazar za Minju biće prilika da naši sugrađani pazare izloženu robu i na taj način pomognu teško oboleloj devojčici.

 

“Pozivamo kako goste, tako i učesnike, da se pridruže, da bismo sakupili što više novca. Svi su i više nego dobrodošli. Zbog epidemiološke situacije, molimo sve koji dođu da se pridržavaju svih zaštitnih mera”, poručuju organizatori.

 

PROČITAJTE JOŠ: Tročlana porodica iz Srpske Crnje 15 meseci živela bez struje (Video)

 

Minja Matić je rođena 6. oktobra prošle godine. Tokom prva tri meseca lepo je napredovala. Ipak, roditelji su primetili da postepeno prestaje da pomera noge i ruke, otežano diše, slabije jede. Ispostavilo se da se radi o retkoj i izuzetno teškoj neuromišićnoj bolesti – Spinalna mišićna atrofija, tip 1.

 

Bolest je vezana za mutaciju gena i manifestuje se gubitkom osnovnih životnih funkcija, kao što su hodanje, varenje hrane, gutanje i disanje.

 

Sa pet meseci je primila prvu terapiju dostupnu u Srbiji. Zahvaljujući Spinrazi Minja diše, jede i guta sama, ali i dalje ne može potpuno da drži glavu, da je odigne, ne može da puzi niti da sedi.

 

Srećom, odnedavno postoji i genska terapija i Minja je dobila šansu da se izbori sa opakom bolešću. Jedini način lečenja je lečenje u inostranstvu, pored leka koji je veoma skup, toliko skup da roditelji mogu samo da sanjaju da sami prikupe toliki novac.

 

Minji je takođe potreban i aparat za iskašljavanje, ortopedska pomagala, fizikalna terapija, kao i troškovi smeštaja i puta radi odlaska na lečenje u inostranstvo.

 

Svi koji žele da pomognu mogu to da učine i slanjem SMS-a 845 na 3030.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM