Društvo

Zrenjanin nedozvoljeno bučan

ZRENJANIN – Nivo buke u Zrenjaninu u najvećoj meri prevazilazi dozvoljene intenzitete, pokazali su rezultati merenja nadležnih gradskih službi.

Sup 1
U lokalnoj samoupravi su ukazali da, izuzev administrativno-upravne zone, gde su pokazatelji nivoa buke u toku prošle godine bili u granicama normale, sve ostale vrednosti su premašivale te granice i nisu odgovarale propisima.

Merenja su izvršena na 20 mesta u gradu, u dva dnevna, jednom večernjem i dva noćna intervala. Interval merenja iznosio je 15 minuta.

Iz gradskih službi su upozorili i da je najveća srednja godišnja vrednost buke u školskoj zoni zabeležena kod bivše Medicinske škole i to zbog uske i prometne ulice, koja nema zaštitno zelenilo.

Bučnije od propisanog je takođe i kod Zrenjaninske gimnazije i osnovnih škola „Dositej Obradović“ i „Petar Petrović Njegoš“.

Čak je i u zoni zdravstvenih ustanova bučnije nego što bi smelo, što je slučaj i sa zonom odmora i rekreacije.

Međutim, najbučnije lokacije u Zrenjaninu su kod Policijske uprave i Gerontološkog centra.

Nadležni su objasnili da postoji opšta tendencija povećanja nivoa buke u životnoj sredini, čemu najviše doprinosi saobraćaj, odnosno motorna vozila, od kojih mnoga ne ispunjavaju savremene zahteve u pogledu nivoa buke koju proizvode svojim radom.

Ukupnom povećanju buke u spoljašnjoj sredini, naveli su, doprinosi i nedostatak zelenila, kao i korišćenje građevinskih materijala koji nemaju odgovarajuće sonoizolacione karakteristike.

U lokalnoj samoupravi su ukazali da buka, između ostalog, može uzrokovati uznemirenost i stres, poremećaje spavanja, ljutnju, osećaj nemoći, demotivisanost, povećanu potrebu za lekovima, učestalost u pravljenju grešaka.

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.